ИНТЕРВЈУ СА ВЛАСНИЦОМ ГАЛЕРИЈЕ „ЛА ВИСТА“, ВЕСНОМ МАРОШ

Нови Сад у сусрет европској престоници културе

Интервју са власницом Галерије “Ла Виста“, Весном Марош

Галерија “Ла Виста“ основана је 2006. године и налази се у пешачкој зони старог дела града у улици Мите Ружића. Од првог дана окупља многобројне признате ликовне уметнике. Посебно је стециште талентованих, младих и перспективних уметника, као и колекционара, критичара, љубитеља и познавалаца ликовне уметности.

Весна Марош власница галерије приближиће нам  рад ове угледне галерије.

Ж.С.

Ваша галерија има завидну репутацију, иза Вас су године напорног рада. Чиме се највише поносите када је реч о успеху галерије?

1

В.М.

Пре свега бих желела да Вам се захвалим што сте препознали рад моје Галерије“Ла Виста“. Као што сте и сами приметили трудим се да првенствено представим и пласирам свеже идеје, да пружим шансу млађим уметницима, али исто тако заступљени су и уметници који су се већ афирмисали.             Данас када се осврнем на мој досадашњи рад, могу да кажем да је управо сам  почетак био најтежи. Поносна сам што сам успела да се за релативно кратко време позиционирам на културној мапи Новог Сада и учествујем у креирању културне сцене града, промовишући првенствено савремену уметност и млађе ауторе.

4 Oljina slika

Ж. С.

Посебну пажњу јавности је привукла изложба посвећенa сећању на пилота Трифуна Р. Амиџића, снимљен  је и документарни филм у сарадњи са РТВ на ову тему. Где ће, поред Ваше галерије где је изложба била приређена,  заинтересовaни моћи да виде ову изложбу?

Vesna Maros iyjava o pilotu

В.М.

Да. У мају 2015. године приредила сам изложбу посвећену мом деди, Трифуну Амиџићу, који је био војни пилот још у Краљевини Југославији и који је учествовао у најзначајнијим ратним дејствима на авиону „Иљушин  ИЛ-2“,  популарном Штурмовику . Добитник је бројних признања и награда, а најзначајнија су Орден заслуга за народ и Орден за храброст. Овом изложбом сам желела да одам почаст не само мом деди, већ свим пилотима и свима који су учествовали на изграђивању наше земље а о којима се мало зна. Изложбу су запазили људи са РТВ  и у августу смо снимили документарни филм под називом „Сан о летењу“. Поред тога Нови Сад је колевка ваздухопловства, а о томе се мало зна.Српско ваздухопловство настаје међу првих 15 у свету (24.12.1912. потписао министар војни војвода Радомир Путник) 1913. године за потребе аустроугарског ваздухопловства саграђен је аеродром Југовићево.У Новом Саду је још почетком 1919. године формирана  Ваздухопловна команда војске Краљевине СХС, прва пилотска школа је била у Новом Саду (1920-1938). Давне 1923. године оснива се и прва фабрика авиона „Икарус“ у Новом Саду. Овако богата славна ваздухопловна традиција, мислим да завређује пажњу шире јавности и захваљујући подршци Града који је препознао занимљивост и значај теме, као и мој досадашњи труд бићу у прилици да приредим и изложбу у августу, а која би обухватала само настајање ваздухопловства у Новом Саду. Иначе до сада се један део изложбе могао видети у Галерији „Ла Виста“ а други   део у мају ове године у Градској галерији КЦ Кула.

trifun-amidzic110

Ж.С.

Галерија „Ла Виста“ успешно је представила рад многих академских уметника, споменућу само неке од њих: Снежана Петровић, Зоран Таировић, Маја Ердељанин, Данило Вуксановић, Бранка Крстић, Пеђа Ракићевић,Тамара Пантић, Драган Мартиновић, Раде Марковић, Мирослав Јовановић, Диле Ђурагић, Оља Давидов, Светлана Мојић, Јован Пантић, Сирађ Саксена, Жељко Савић…                                                                                                                    Какво је Ваше мишљење о тренутној ликовној сцени града Новог Сада?

4 rad Sneyane

В.М.

На ово питање бих одговорила са: увек може боље! Није увек све ни у новцу са којим сви ми располажемо, већ и у идејама, инвентивности и потреби и жељи да се ствари мењају на боље и да идемо у корак са светом. Плашим се да ипак ту мало заостајемо. Има заиста много добрих младих уметника и уметника средње генерације који би да имају услова могли да заузму завидан положај на светској културној сцени. На срећу, неки већ јесу (Снежана Петровић, Тадија Јаничић, Славко Крунић, и други). Имамо заиста талентоване уметнике, али многи од њих, нажалост, нису у могућности да се баве уметничким истраживањем.

3

Ж.С.

Када је реч о ликовној сцени, шта град Нови Сад треба да уради да би постао европска престоница културе ?

В.М.

Тешко је одговорити на ово питање, јер са малим средствима са којима Град располаже није захвално правити листу жеља, али не сме се доводити у питање рад УЛУВ-а, фото кино савеза и  сл. То су институције које мало траже, а које пружају много свима онима који имају потребу за њима.То су места уз која смо одрасли и за којима сваки град као и појединац има потребу.

ena zmaj

Ж.С.

  1. године сте добили захвалницу „Арс академије“ за допринос културном развоју града Новог Сада, у 2015. години сте номиновани за награду „Цвет успеха за жену змаја 2015“ , коју додељује Удружење пословних жена Србије и ушли сте у 30 најуспешнијих пословних жена Србије. Удружење ваздухопловаца Војводине Вам је у мају 2015. године доделило Спомен диплому.

Шта за Вас значе ова признања?

В.М.

Значе ми афирмацију мог досадашњег залагања и рада и много ми значе у мојој даљој професионалној каријери.

Ж.С.

У галерији су стално изложени и Ваши радови од керамике.

Јавности је мање познато да се и Ви бавите уметношћу и уређењем ентеријера, поред излагачке делатности и пласмана уметничких дела.

2 rad Vesne M.
В.М.

Да. Бавим се уређењем ентеријера. Као један од значајнијих послова је био двогодишњи пројекат новогодишњег уређења зграде НИС у ПЦ Новом Саду и КПЦ  Београду. Бавим се иначе керамиком и моји радови се могу видети у галерији, где ми се налази и радионица. Прошле године сам излагала у Београду у Павиљону “Цвијета Зузорић” у склопу годишње Изложбе вајара Србије.
Ж.С.

Галерија поседује репрезентативну колекцију слика реномираних уметника свих генерација. Имајући у виду да сви осећамо економску кризу у друштву, како сте задовољни продајом уметничких радова?

В.М.

Свакако да се економска криза осећа и у послу којим се ја бавим. Има пуно познавалаца и љубитеља уметности и потребе за њом (мислим и на ликовну културу и позориште, музику…), али нажалост економска ситуација је таква да за културу у кућном буџету остаје најмање. Тешко је, али када се ради посао који се воли и препреке се лакше превладавају.

1 rad vesne M.

У галерији су стално изложени и радови од керамике власнице Весне Марош. Галерија се поред излагачке делатности, бави и пласманом дела савремене ликовне и примењене уметности као и уређењем ентеријера. Љубитељи уметности могу да је посете на адреси Мите Ружића 2 (Католичка порта) или погледају на Фејсбук страници: Gallery La Vista.

 

Интервју припремио: Жељко Савић

Фотографије: Жељко Савић,  Весна Марош

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *