ИНТЕРВЈУ- ЈЕЛЕНА ДОПУЂ, УРЕДНИЦА ЛИСТА ЗА ДЕЦУ „НЕВЕН“

Давне 1880.године лист за децу „Невен“ покренуо је познати српски песник за децу Јован Јовановић Змај, а 1979. oбновио га је Мирослав Мика Антић.

Лист за децу спада међу најстарије и најбоље часописе овакве врсте у нашој земљи и један је од ретких, ако не и једини, који излази на ћирилици.

Питали смо уредницу „Невена“, Јелену Допуђ, да нам каже нешто више о томе како часопис изгледа данас, која му је читалачка публика и колико често излази.

Колико често излази часопис, која је његова читалачка публика?

Излази једном месечно у пуном колору. „Невенова“ читалачка публика су старији основци, а неретко и њихови родитељи. „Невенов“ првенствени задатак је да кроз осмишљене рубрике из свих области стваралаштва правилним усмеравањем утицаја дечје штампе изграђује и афирмише младе личности на информативном, васпитном и рекреативном плану.

čika jova kao lekar(1)
Приближите нам садржај овог култног дечјег часописа?

Садржај листа за децу „Невен“ је пре свега конципиран на бази едукативности, а како би се та едукативна нота приближила нашим читаоцима, поменути садржај је уједно и веома занимљив. Рубрике у часопису прате све сфере интересовања деце у вишем основношколском узрасту. Стандардне рубрике су: Историјска читанка, Чуда природе, Путујмо Србијом, Град, Држава, Питам се, питам, Мали хемијски експерименти, Књижевни календар, Невенов незаборавник, Невенов кутак за младе ствараоце, Добродошли песници, Догодило се и међувремену, Здрави и лепи, Невенов музичко филмски кутак, Велики одмор, спорт и многе друге.

Кроз сваку од ових рубрика, презентују се теме из историје, географије, хемије, физике, књижевности и осталих предмета која деца уче у школи. Мали читаоци су уједно и креатори садржаја рубрика.
Невенов кутак за младе ствараоце је рубрика која је намењена литерарним и ликовним радовима ученика, који су најчешће награђени на многобројним фестивалима и манифестацијама за децу.

Може ли се часопис наћи у слободној продаји или као и до сада само путем претплате у школама?

Часопис излази почетком месеца и може се наћи на свим боље снабдевеним трафикама у Србији и кошта 150 динара. Наравно, као и до сада, многе школе су претплаћене на наш часопис, а ту могућност свакако имају у појединци. Годишња претплата на наш часопис износи 1200 динара годишње илити 600 динара за једно полугодиште и стиже право на кућну адресу наручиоца.
Neven 2
Ко су сарадници вашег часописа?

Невенови сарадници су еминентни писци и песници за децу, као и професори хемије, биологије и географије, педагози, психолози и многи други.

Строго се води рачуна о садржају часописа у смислу квалитета, истинитости информација и објављених вести и извештаја. За сваку објављену фотографију деце, тражи се дозвола родитеља или институције која је фотографије послала.

Лист за децу „Невен“ учествује у многобројним манифестацијама за децу, као директни учесник или као посредни извештач са догађаја.( Змајеве дечје игре, Ноћ музеја, Ноћ истраживача, Фестивал лепе речи, Беби егзит и многе друге)

Редовне посете школама се одвијају под називом „Невендани“, где осим уредника и новинара часописа, учествују и познати писци и песници, а сам школски час је интерактивног карактера.

Jelena

Некада је постојао и „Невенов“ фестивал, да ли та манифестација траје још увек?

Оснивачи смо „Невеновог фестивала деце песника“ у Савином Селу, фестивалу међународног карактера, који окупља младе прозне и поетске ствараоце. Фестивал траје и успешно се одржава већ 27 година, а жири фестивала окупља најпознатија имена књижевности за децу, који су уједно и наши поштовани сарадници.

Многи часописи пребацили су своја издања у дигитални формат, да ли је то случај и са „Невеном“ ?

Часопис не постоји у класичној електронској форми, али се поједини садржаји налазе на друштвеној мрежи facebook, на којој се одвија бржа и ефикаснија интеракција између редакције и читалаца. Свакодневно се прате актелности из области и културе и стваралаштва за децу.

neven 3

Нови Сад , 13. април 2016.

Жељко Савић, новинар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.