ИНСПИРИСАНИ ИТАЛИЈОМ-ГАЛЕРИЈА МАТИЦЕ СРПСКЕ

Изложба Инспирисани Италијом отворена је још почетком марта, a пратећи програм изложбе са чијом реализацијом смо кренули током месeца јуна, услед новонасталих околности премештамо и у виртуелни свет,  како вам не бисмо ускратили предавања и стручна тумачења. Петка 24.7.2020. године у 19.00 сати биће одржано предавање „Паоло Сорентино: Универзални језик уметности“, ком ће у складу с последњим препорукама моћи да присуствује највише 10 људи.

У петак, 24. јула у 19.00 сати одржаће се предавање „Паоло Сорентино: Универзални језик уметности“. Уколико још нисте одгледали Сорентинове серије Млади папа (2016) и Нови папа (2020), право је време да направите мали маратон и у петак будете спремни за разговор на ову тему. Никола Ивановић, историчар уметности и кустос Галерије Матице српске, анализираће уводне шпице ова два Сорентинова остварења, које су носиоци главних идеја обе сезоне. Сорентино често цитира историју уметности и препознатљива ликовна остварења саставни су део инсценације. Међутим, на који начин их користи, интерпретира и шта жели да каже градећи поједине ликове, њихове односе са другим актерима или ситуацијама једно је од носећих питања овог предавања. Шта је то што је барокно у Сорентиновим идејним решењима и у које сврхе се служи мрежом препознатњивих визуелних симбола може да одгонетне како функционише апарат универзалног језика уметности.

Своје присуство на пратећем програму можете резервисати попуњавањем електронског упитника https://forms.gle/vKPxNNzWWJ3iLdP17. Сви остали заинтересовани посетиоци имаће могућност да предавање накнадно, након постављања, преслушају на нашем Youtube каналу.

 

За све информације можете се обратити Николи Ивановићи на телефон 021 4899 017 или 0691112467.

 

Извор: Галерија Матице Српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *