ИМПРОМПТИ-МУЗИЧКИ ИНТЕРМЕЦО И ШЕСТ ПОРТРЕТА ПАВЛА БЕЉАНСКОГ-ПРЕДСТАВА МУЗЕЈА МЛАДИХ

Програм изложбе 

МУЗИЧКИ ИНТЕРМЕЦО:

Колекција грамофонских плоча Павла Бељанског
(11. септембар – 18. октобар 2020)

Аутор пројекта: Јасмина Јакшић Субић, виши кустос

Спомен-збирка Павла Бељанског

ИМПРОМПТИ – ТРИ КРАТКА ОСВРТА  

Четвртак, 15. октобар, 19 часова

Учесници: Јасмина Јакшић Субић, Спомен-збирка Павла Бељанског, др Ира Проданов и др Милан Милојковић, Академија уметности у Новом Саду

Кроз разговор три аутора, Јасмине Јакшић Субић, др Ире Проданов и др Милана Милојковића о колекцији плоча Павла Бељанског и аспектима који су били најпровокативнији у њеном „разоткривању“, публика ће се упознати и са занимљивостима самог процеса истраживања овакве једне збирке.    

О ИЗЛОЖБИ

Сведочанства о животу и личности дипломате Павла Бељанског, поред колекције умeтничких дела прве половине 20. века пружају и предмети из мање познатих збирки његовог легата. Овом поставком први пут се приказује збирка грамофонских плоча у целини, која сведочи о укусу колекционара и његовој посвећености музици. Колекција грамофонских плоча Павла Бељанског обухвата репрезентативна издања класичне музике на плочама од шелака. На више од деведесет снимака сачувана су различита дела чувених композитора из доба барока, бечке класике, романтизма и с почетка 20. века. Захваљујући овој колекцији, сазнајемо више о дипломатским боравцима Бељанског у иностранству, где га је колекционарска страст, уз обиласке музеја, галерија и антикварница, водила и ка репрезентативним продавницама плоча у Француској и Италији. Изложбу прати каталог колекције плоча Павла Бељанског са текстовима ауторке пројекта Јасмине Јакшић Субић, вишег кустоса, и музиколога проф. др Ире Проданов и др Милана Милојковића са Академије уметности у Новом Саду. Поставка је отворена до 18. октобра 2020, уз пратећи програм са слушањем музичког избора инспирисаног колекцијом плоча Павла Бељанског.

Представа

ШЕСТ ПОРТРЕТА ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

Пројекат Музеј младих

Субота, 17. и 24. октобар 

у 15 и 18 часова

Трг галерија 2

Координатори пројекта: 

Милица Орловић Чобанов и Марта Ђармати, Спомен-збирка Павла Бељанског

Режија: мср Ибро Сакић, Театар младих „Мишоловка“

Након дуже паузе, уз подршку Града Новог Сада, у Спомен-збирци Павла Бељанског ће током две суботе у октобру 2020. године (17. и 24. октобар, у два термина: 15 и 18 часова), бити одржанa нова извођења представе „Шест портрета Павла Бељанског“ у организацији Театра младих „Мишоловка“ из Новог Сада. 

 Представа је реализована као део пројекта „Музеј младих“, у оквиру програма Омладинске престонице Европе Нови Сад 2019 – ОПЕНС, а уз подршку Фондације „Нови Сад  – Европска престоница културе“ и Управе за културу града Новог Сада. 

Кроз метод процесне драме учесници су употребили сав доступан материјал (литература, експонати, новински чланци, аудио и видео записи, фотографије, писма итд), колекцију и амбијент Спомен-збирке за импровизације и креирање шест сцена које су, по њиховом мишљењу и осећању, биле кључне у животу Павла Бељанског. Свака прича/тема одиграва се у посебном изложбеном сегменту музеја. Пролазећи кроз целокупан стваралачки процес у окружењу дела најзначајнијих српских уметника 20. века, глумци су креирали представу у част ових знаменитих личности, са циљем да се истакну изузетни примери деловања појединаца и значај њиховог доприноса за културу једне земље.

Уврштена у селекцију Фестивала „Упад“, представа „Шест портрета Павла Бељанског“ у суботу, 24. октобра биће одржана у склопу европског пројекта „Be SpectACTive!“ (www.bespectactive.eu). 

Представа ће бити одржана и као део манифестације Музеји за 10, у оквиру националне Недеље музеја и Европске ноћи музеја, у суботу, 14. новембра 2020. године.

*Улаз је бесплатан, уз обавезно пријављивање, због ограниченог броја места. 

Присуство можете пријавити позивом на бројеве телефона: 021 528 185 и 021 472 99 66.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *