ХУМАНИТАРНА АУКЦИЈА ВИШЕ ОД ВИНА 2023

Ротари клуб Нови Сад Алма Монс у Галерији Матице српске

У суботу, 25. марта у Галерији Матице српске одржана је 9. по реду Хуманитарна аукција Више од вина 2023 у организацији Ротари клуба Нови Сад Алма Монс.

У прелепој атмосфери, за коју се у самом почетку побринуо „Милош Митић трио“, било је присутно око 200 званица, међу којима су били ротаријанци из Србије, Хрватске и Црне Горе, чланице Лионс клуба „Милева Марић Ајнштајн“ из Новог Сада и бројни пријатељи клуба из различитих градова наше земље. Аукцију вина отворили су Андрија Герић, прослављени одбојкаш и председник Ротари клуба Нови Сад Алма Монс, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и Никола Божић, гувернер РД 2483 Србија и Црна Гора. Аукцију је водио фантастични глумац Иван Јевтовић, који је присутне провео кроз најпознатије винске регије света и на сјајан, духовит и шармантан начин подстакао госте да покажу своју хуманост и да кроз игру и надметање сви заједно остваре постављени циљ.

На аукцији се нашло 25 боца врхунских светских купажа, што је била права атракција за љубитеље вина, као и пакет премијум селекције истарских маслинових уља. Том једнственом донацијом Ротари клуб Ријека Нови вал најављено је покретање заједничке аукције маслинових уља региона и света два пријатељска Ротари клуба из Ријеке и Новог Сада. Током ведре и динамичне вечери, захваљујући изузетном доброчинству бројних званица прикупљено је 4 милиона динара, која ће кроз новопокренути пројекат „Фокус на изврсности“  ове године бити донирана Галерији Матице српске.

Ротари клуб је увек тежио изврсности, истицању правих вредности, оних јединствених и посебних појава која мењају друштво на боље и заслужују пажњу јавности. Зато је Ротари клуб Алма Монс покренуо акцију „Фокус на изврсности“.

Галерија Матице српске је национална установа културе која кроз излагање уметничких дела указује на развој, домете и особености српске уметности новијег доба у националном и европском контексту. У својој сталној поставци која броји 500 уметничких предмета Галерија излаже највреднија остварења из колекције од којих нека заслужују посебан фокус. Намера је да овогодишњом аукцијом вина Ротари клуб Алма Монс Нови Сад омогући Галерији набавку усмереног, посебно дизајнираног осветљења које ће допринети квалитету доживљаја уметничких дела. Применом оваквог приступа и коришћењем рефлектора изузетних перформанси нова стална поставка биће уређена по најсавременијим музеолошким стандардима, а најрепрезентативнија дела истакнута.

Овом акцијом Ротари клуб Алма Монс се, као дугогодишњи пријатељ Галерије, укључује у велики пројекат обнове и реконструкције изложбених сала и формирања нове сталне поставке којим Галерија Матице Српске обележава свој јубилеј 175 година постојања.

Такође, аукција вина била је прилика да се објави зачетак уметничке збирке Ротари клуба Алма Монс првом аквизицијом, сликом Између два мора аутора мр Данила Вуксановића. Слика је настала по узору на чувену митолошку причу о Аргонаутима и њиховој потрази за Златним руном а украсила је ове године традиционално вино Ротари клуба Алма Монс – Између два мора.

Овогодишња аукција Више од вина 2023 потврдила је изузетну вибрантност и отвореност  Ротари клуба Нови Сад Алма Монс и указала на спремност његових чланова да својим акцијама стварају основе за квалитетније, хуманије и боље друштво правих вредности у коме се изврсност препознаје као циљ коме треба тежити.

Извор: Галерија Матице српске

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *