„ХАЈДЕ, БРАТЕ, КУПИ СВАТЕ – СРПСКА СВАДБА“, ВЕЧЕ ЉУБАВНЕ ПОЕЗИЈЕ И МУЗЕЈСКО ПРЕЛО

Вече љубавне поезије и музејско прело на изложби ХАЈДЕ, БРАТЕ, КУПИ СВАТЕ – СРПСКА СВАДБА

Одувек се љубав исказивала и песничким стиховима. Неки од њих сачувани су кроз векове, а многи настају и данас. Песма је саставни део свадбе, али је и свадба опевана у многим песмама. Многе свадбе битних историјских личности народ је опевао, а усменим предањем сачувао, као и  свадбене обичаје описане у њима. Једна од најлепших епских песама-балада јесте „Женидба Милића Барјактара“. Свадба је, у целом свом току, праћена одговарајућим песмама као неком врстом специфичног коментара сватовских догађаја. Тачно се зна која песма, на који начин се, када и где изводи. Певало се приликом кићења сватова, уласка у младину кућу, њеног извођења, стављања венца на младину главу, поласка од њене куће до доласка момковој кући…

У оквиру изложбеХајде, брате, купи свате – српска свадба одржава се музејско прело ивече љубавне поезије под називом Реци љубави: ДА!

Своје стихове са присутнима поделиће песници: Виктор Радун Теон, Снежана Алексић Станојловић, Радојка Реа Сартори и Љубинко Звиздић. Музичка пратња биће им на гитари кантаутор Горан Мићић. Модератор програма је Мирјана Николић.

Збирка стране уметности, Дунавска 29, Нови Сад

Уторак, 04.04.2017. године, 19-21 сат

 

Извор: Музеј града Новог Сада

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *