facetime for windows 7 pc free high definition audio controller driver windows 10 download autodesk advance steel 2018 crack free framework for games windows 10 logic x pro manual free
Налазите се овде
Почетна > Култура > ГРК ЗОРБА ПОНОВО НА СЦЕНИ СНП-А

ГРК ЗОРБА ПОНОВО НА СЦЕНИ СНП-А

Композитор Микис Теодоракис  дао је ексклузивна права да Српско народно позориште изводи пројекат Грк Зорба како у Новом Саду, тако и у београдском Центру „Сава“.
Како се планира у Балету поново ће се изводити на сцени „Јован Ђорђевић“ с почетком у 19 часова и то премијерно у суботу, 8. октобра 2016. године, а репризно у уторак, 11. октобра.

Пред почетак премијере прочитаће се порука господина Микиса Теодоракиса, коју је упутио јавности:

Драги пријатељи,
Нови Сад је уклесан у моје сећање. Никада нећу заборавити љубав и љубазност његових становника нити огроман таленат његових уметника.
Желим да вам нова представа Зорбе буде као и претходна, успешна и још боља! Нажалост, здравље ми не дозвољава да будем са вама.
Хвала свима и желим вам пуно успеха.
С љубављу и лепим жељама,

Микис Теодоракис
Атина, 15. септембра 2016.

mikis2

Дакле, Грк Зорба је поново на великој сцени Српског народног позоришта, у Новом Саду, српској Атини, међу нама, пријатељима.
Кореограф Крунислав Симић нам је рекао тим поводом:
– „Постоје измене у односу на ранију кореографију. Ради се потпуно нова сценографија, мизансцен и бројни костими јер учествује више од педесет чланова Балета. Нов Грк Зорба није само обнова, он је као полупремијера. Стасали су нови балетски прваци, солисти и чланови ансамбла па је и балетска подела другачија. Има се у виду и нова генерација публике, па се сходно томе, примењује и савремен приступ, уобличава се у нову форму. Оно што се не мења, то је прича о искреном пријатељству, чистој емоцији, љубави, животној радости.“

Грк Зорба је занимљива прича о пригушеним страстима и њиховим експлозијама, то је „прича са Крита о патријархалним заблудама што проистичу из окошталих обичаја и понашања, прича у којој страсти погрешно мотивисаних сеоских житеља воде ка трагичном исходу. Грк Зорба и његов пријатељ Ник савлађују ужас и властито очајање, преокрећу суровост немилих последица у тријумф воље за суживотом и пријатељством, увлачећи све у игру и песму – у сиртаки.“

aleksandar-kojic-photo2
У суботу 8. октобра 2016, дириговаће маестро Александар Којић.
Сценографију Милете Лесковца ће обновити Саша Сенковић, костиме креира Мирјана Стојановић.

 

Извор: Српско народно позориште Нови Сад

 

 

Оставите одговор

Top