ГОРДАНА КНЕЖЕВИЋ – НОВОСАДСКИ 90. МЕЂУНАРОДНИ ПОЉОПРИВРЕДНИ  САЈАМ  20 – 26. МАЈ. 2023.

У току је један од најважних Новосадских сајмова (Пољопривредни сајам), који се одржава у Новом Саду. Сајам је и ове године врло посећен.

Шта све нуди сајам и шта се занимљиво може видети у наредном периоду сазнајемо из разговора са ПР Новосадског сајма Горданом Кнежевић.

Ж.С. Да ли можете да издвојите занимљиве целине које су актуелне у наредних неколико дана?

Г. К. Оно што се дешава на Новосадском сајму до 26. маја, јесу стандардни сегменти и целине које смо имали и до сада. Као што је национална изложба стоке са изложбом генетских потенцијала, изложба органских производа, производа са ознаком географских порекла, производа са ознаком српски квалитет, крафт пиваре, ту су и бројни прерађивачи и произвођачи прехрамбених производа.

Оно што смо ове године направили као новитете јесте једна изложба која се зове Од њиве до трпезе посвећена пшеници. Представља приказ узгоја пшенице од настанка првих ратара до прве половине 20. века, кроз неколико сегмената и уз 90 експоната. Може се видети у хали 6 Новосадског сајма уз бројне радионице за децу предшколског и школског узраста.

Новина нам је такође и Урбани салаш. То је прилика да они који имају мало земље и живе у урбаним срединама, па макар то мало земље значило жардињере на терасама, науче како да гаје лековито или зачинско биље и уз неке радионице да сазнају како да се размножавају те биљке уз помоћ резница или можда да аранжирају цвеће, али да добију све стручне савете у вези са гајењем такве врсте биљака на малим површинама.

Ове године смо организовали једну хуманитарну акцију у сарадњи са компанијом „Стамевски“ која производи и продаје кондиторске и посластичарске производе већ 70 година. Ове године обележава јубилеј. НУРДОР је национално удружење родитеља деце оболелих од рака које ове године обележава већ 20 година рада. Спојили смо наша три јубилеја, направили хуманитарну акцију „Хуман и сладак“ у којој сваког дана компанија „Стамевски“ поклања 10 м торте која се сече на комаде и посетиоци могу да узму уз доборвољни прилог. Добровољни прилог који се прикупи ићи ће у корист НУРДОР-а за изградњу шесте родитељске куће и то на територији Београда с обзиром на то да су нам рекли да су такви капацитети у овом тренутку најпотребнији.

Оно што јесте један од стандарда јесте породични дан који нас очекује у среду, 24. маја и поклон игра за посетиоце са купљеним улазницама уз извлачење, које је планирано у четвртак, 25. у 17.00 часова.

Ж.С Да ли на породичном дану, породица има неке посебне повластице?

Г. К. Наравно да има. Тог дана породица са децом до 14 година може да посети сајам уз једну куплљену улазницу. Цена једне улазнице је 700 динара.

Ж.С Поред бројних производа који се могу купити на сајму, планирају се и разне радионице, едукације и скупови. Шта би Ви издвојили од тих скупова који ће бити у наредном периоду?

Г. К. Очекује нас дан воћа и дан виноградара, који је планиран за среду, дан сточара планиран је за четвртак. То ће бити прилика да они најбољи буду награђени и да приме признања. Касније истог дана, након извлачења купона, од 20.00 часова у Конгресном центру „Мастер“ биће одржано вече шампиона на којем ће се најбољим учесницима на оцењивању квалитета произвида које је почело још у фебруару, а завршава се ових дана, уручити признања која су заслужили.

Ж.С. Које штандове међународног карактера би издвојили?

Г. К. Ове године имамо учеснике из 26 земаља. Значи Србија и 25 земаља, од тога 14 земаља наступа на колективним изложбама. Једна од тих колективних изложби је и она коју је организовала Италија, које нам је ове године земља партнер. Ове године су дошли са 21 компанијом, а више од половине никада није било у Новом Саду што значи да је то прилика за предузетнике и привреднике да успоставе нове контакте с привредницима из Италије.

Ж.С Како се заинтересовани могу детаљније упутити у програмске садржаје?

Г. К. Активан нам је сајт sajam.net. Издвојене су активности које се свакодневно ажурирају. Врло је једноставно ту пронаћи сатнице за све оне догађаје који ће обележити дан који предстоји или дан који је у току. Такође, паралелно са догађајима на Новосадском сајму одржавају се и бројни културни догађаји у граду. Италија као земља партнер одлучила је да искористи прилику и да се представи кроз бројне концерте, причом о италијанској култури, књижевности и приказивање италијаснких филмова новијег датума. То све може да се пронађе на сајту италијаснке амбасаде као и на њиховим друштвеним мрежама.

Разговор припремио за портал ТВ Арс Медију, новинар Жељко Савић.

Извор: ТВ Арс медија – портал

Фотографије: Ж.С.

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *