GLOBALIZACIJA MODE NA 12. SERBIA FASHION WEEK-U

Na zvaničnoj konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj kući predstavljen je program 12. Serbia Fashion Week-a koji će biti održan od 3. do 7. maja na tri lokacije u Novom Sadu. Kao i u svakoj sezoni do sada, poznavaoce i ljubitelje mode očekuje mnoštvo zanimljivih seminara, panel-diskusija, revija domaćih i svetskih priznatih dizajnera, ali i mnogo toga novog. Naime, ovu godinu obeležiće saradnja Serbia Fashion Week-a sa mnogim evropskim nedeljama mode, ali i sa mnogim zemljama sa azijskog kontinenta. Tokom dvanaestog izdanja jedine licencirane Nedelje mode u Srbiji na revijama u Master centru Novosadskog sajma publici će se predstaviti naši najbolji kreatori poput Marije Šabić, Suzane Perić, Danijele Božić, Bate Spasojevića, Igora Todorovića, Boška Jakovljevića i mnogih drugih, ali i brojni dizajneri iz zemalja regiona, a ovogodišnje izdanje obeležiće saradnja sa dizajnerima iz centralnoazijskih zemalja kao što su Kazahstan, Uzbekistan, Tadžikistan…

Ovogdišnja novina na Serbia Fashion Week-u jeste i takmičenje za „najbolje odevenu vinsku bocu“ u saradnji sa Sekretarijatom za privredu i turizam.

Na konferenciji za medije, pored Čelnice Nacionalne komore za modu Srbije i predsednice Serbia Fashion Week-a, Svetlane Horvat, govorili su i naši istaknuti dizajneri: Suzana Perić, Danijela Božić i Bata Spasojević. Na samom početku prisutnima se obratila predsednica SFW-a Svetlana Horvat, osvrnuvši se najpre na nagradu za „Damu godine“ koja joj je nedavno uručena. – Ovo nije samo moja nagrada, ovo je nagrada za ceo tim Serbia Fashion Week-a. Ova nagrada mi je posebno draga naročito zbog toga što znam da su me za nju nominovali modni dizajneri. Ovogodišnji Serbia Fashion Week obeležava globalizacija. Ovo je godina kada naša modna manifestacija „pakuje svoje kofere“ i putuje po svetu, ne više pojedinačno jedan po jedan dizajner, već kompletan SFW. U septembru se ceo tim naše manifestacije seli u Pariz kako bismo organizovali 21 reviju i mnoštvo izložbi, a u novembru u Kinu. Ovaj SFW obeležiće saradnja sa dizajnerima iz centralnoazijskih zemalja u kojima se već uveliko zna za brend SFW-a. – dodavši da je posebno osveženje na ovom izdanju Nedelje mode jeste novi projekat, takmičenje „Mrs and Ms Bottle“ do koga je došlo povezivanjem vinara Vojvodine i SFW-a.

Poznati srpski dizajner Bata Spasojević preneo je svoje utiske sa Budimpešta Fashion Week-a sa kog se nedavno vratio i nagovestio šta nas to očekuje kada je u pitanju njegova najnovija kolekcija „Forever young“ koja će biti predstavljena na aprilskom izdanju Nacionalne nedelje mode. – Organizaciono i po veličini SFW zaista ozbiljan brend i najbolja nacionalna Nedelja mode u ovom delu Evrope. Prikazaću muško-žensku kolekciju za proleće/leto koja je prikazana u Beogradu sa nekoliko novih komada koji će biti premijerno prikazani na Nedelji mode u Novom Sadu. – rekao je Spasojević naglašivši da se raduje što ću otvoriti ovaj SFW sa proširenom, nešto drugačijom kolekcijom. – Ponovo sam se poigravao formama, iako sam zadržao ono što sam ja u suštini i što brend SBS Individual čini autentičnim, zaključio je Spasojević.

Svoju novu kolekciju najavila je i novosadaska dizajnerka Danijela Božić čija je nova kolekcija inspirisana geometrijom. Kako kaže Božić, svaki put se trudi da uvedem neki nov element u već prepoznatljiv stil koji se trudila da izgradi.

Kreatorka koja je nedavno predstavila svoju najnoviju kolekciju „Boudoir“ u Skupštini grada Beograda, Suzana Perić, najavila je da će i Novosađani imati priliku da vide tu kolekciju koja će biti dopunjena samo za ovo izdanje Serbia Fashion Week.

Tokom 12. po redu srpske Nedelje mode biće najavljen i početak realizacije velikog projekta „Retro inovation“, koji je SFW pokrenuo s partnerima iz Kine. O značaju ovoj projekta čiji cilj je da se savremeno odevanje poveže s kulturnim nasleđem određene zemlje, njene tradicije i zanata, dovoljno govori činjenica da su ga podržale Vlada Kine i Vlada Srbije. Narednih dana očekuje se potvrda dolaska na „Serbia Fashion Week“ predsednice i generalnog sekretara Federacije mode Kine i člana borda predsednika Federacije mode Azije, sa kojima će srpska Nedelja mode svečano potpisati protokol o saradnji. Tako će ovo izdanje „Serbia Fashion Weeka“ biti svečano zatvoreno prikazivanjem postavke srpskih dizajnera, koja će biti bazirana na tradiciji naše zemlje i kulturnom nasleđu. Na taj način, Serbia Fashion Week najavljuje početak projekta koji će zajednički realizovati sa partnerima iz Azije.

 

Izvor: Press Serbia Fashion Week

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *