FORUM KREATIVNA EVROPA U NOVOM SADU POKREĆE TEME MEĐUNARODNE KULTURNE SARADNJE U OKVIRU PLATFORME ,,BUDUĆNOST EVROPE“

Forum Kreativna Evropa koji se bavi novim načinima međunarodne kulturne saradnje biće po prvi put održan u Novom Sadu, 16. i 17. maja u kulturnoj stanici Svilara i Istorijskom arhivu grada Novog Sada. U pitanju je program Evropske komisije za podršku sektoru kulture i audiovizuelnim delatnostima, a u okviru ovogodišnje teme „Relacije: moć kulturne saradnje“ biće otvorena pitanja projekata koji podstiču saradnju, boreći se protiv mržnje, stereotipa i različitih oblika društvene nejednakosti.

Početak dvodnevnog programa i svečano otvaranje Foruma biće održano 16. maja u 11 časova u kulturnoj stanici Svilara. Nakon toga, uslediće predavanje na temu „Javni prostori i društvena nejednakost“ o čemu će govoriti gošća iz Švedske, iz Agencije za umetnost u javnom prostoru, Lena From. Ona će tom prilikom predstaviti najveći javni projekat realizacije umetnosti u javnom prostoru i istoriji Švedske.

Od 13.15h biće održan panel na temu „Kultura, saradnja i prevazilaženje steretipa“, dok će od 16 sati biti upriličena prezentacija programa Evropske unije i drugih programa za sufinansiranje projekata u Istorijskom Arhivu grada Novog Sada.

Takođe, 16. maja u 20 časova u kulturnoj stanici Svilara biće otvorena izložba „Turbulator – generator turbulentnih praksi marginalne umetnosti“. Izložba predstavlja nepredvidljivu umetnost sa različitim imenima: art bunt, umetnost autsajdera ili samoukih, sirova umetnosti, neinstitucionalna umetnost. Paralelno sa programima u kulturnoj stanici Svilara i Istorijskom arhivu grada Novog Sada, prvog dana novosadskog izdanja Foruma Kreativna Evropa u EU info Kutku svi zainteresovani, koji su se prijavili na radionicu, saznaće nešto više o temi „PR ustanova i organizacija u kulturi na društvenim mrežema“ koju će voditi Marija Stevuljević (EU info centar).

Panel na temu „Kritička misao u kulturi i umetnosti“  otvoriće program Foruma 17. maja od 11.45 u kulturnoj stanici Svilara, gde će od 16 sati biti organizovana i radionica za zaposlene u ustanovama i organizacijama u kulturi pod nazivom „Brainstorming novih saradnji na lokalu“. U isto vreme, ali u Istorijskom arhivu grada Novog Sada prijavljeni posetioci imaće priliku da učestvuju u radionici na temu „Umetnost za sve ili kako uključiti lica lišena slobode i maloletne prestupnike u programe u kulturi“.

Ovo su samo neki od sadržaja ovogodišnjeg Foruma Kreativna Evropa, a celokupan program možete pronaći na sledećem linku.

Forum Kreativna Evropa organizovan je kroz partnerstva u tri grada, u Novom Sadu, Nišu i Beogradu i podrazumeva edukaciju, razmenu, uključivanje i povezivanje domaćih i inostranih profesionalaca.

Program Evropske komisije za podršku sektoru kulture i audiovizuelnim delatnostima realizuje se u sklopu platforme „Budućnost Evrope“ projekta „Novi Sad 2021“ u saradnji sa Deskom Kreativna Evropa.

Obeležavanje stogodišnjice Bauhausa u okviru „Budućnosti Evrope“

Povodom stogodišnjice početka pokreta Bauhaus i njegovog značaja za arhitektonski razvoj našeg grada, u okviru platforme „Budućnost Evrope“ biće organizovani programi koji su posvećeni promovisanju modernističkog nasleđa Novog Sada. Tim povodom, stručnjaci za Bauhaus iz Izraela i Nemačke će sa našim studentima proučavati nasleđe kao i nove načine interpretacije nasleđa, a rezultat će biti posebne šetnje za građane koje će biti održane 25. i 26. maja.

Dan ranije, 24. maja Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine prvi put će otvoriti svoja vrata Novosađanima koji će na taj način moći da se upoznaju sa modernističkim nasleđem. „Šetnja“ kroz Skupštinu AP Vojvodine biće ponovljena i 31. maja. Ceo projekat se realizuje u saradnji sa Društvom arhitekata Novog Sada, Gete institutom i Ambasadom Izraela u Novom Sadu, zahvaljujući kojoj će, 20. maja u kulturnoj stanici Svilara biti otvorena izložba „Bauhaus i zgrade međunarodnog stila u Tel Avivu“.

Svi građani zainteresovani za šetnju kroz Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine mogu se prijaviti putem linka, dok će prijave za „Šetnje“ 25. i 26. maja biti otvorene sledeće nedelje.

Platforma „Budućnost Evrope“, obuhvatiće i izložbe, festivale, koncerte, pozorišne predstave i brojne druge aktivnosti. U fokusu su deca i mladi, koji će imati prilike da pronađu kulturne sadržaje shodno svojim interesovanjima, ali i da se uključe u kreiranje novih, drugačijih kulturnih sadržaja, da uče o evropskim vrednostima i pokažu na koji način mogu da doprinesu kreiranju autentične kulturne slike grada. Konferencija „Budućnost Evrope“ bavi se pronalaženjem novih narativa za Evropu i istražuje ulogu umetnosti kulture u sprečavanju negativnih socijalnih tendencija u EU. U tom kontekstu se, sa kulturnim radnicima i stvaraocima istražuju modeli budućeg razvoja Evrope.

U „Budućnost Evrope“ uključeno je više od 40 domaćih i stranih organizacija i kulturnih ustanova. Programi će trajati do 7. juna, a celokupan program platforme dostupan je na sledećem linku.

 

Izvor: Novi Sad 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *