FILMSKI FRONT POČINJE U ČETVRTAK U NOVOM SADU

21. izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog igranog filma Filmski Front održaće se u periodu od 26. do 29. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada.

Novosađani će imati priliku da pogledaju preko šezdeset kratkometražnih ostvarenja, a ulaz na sve projekcije biće besplatan.

Tokom četiri dana festivala publika će imati priliku da pogleda takmičarske selekcije: Srbija/region i Međunarodna selekcija, ali i da uživa u pratećem programu koji donosi animirane filmove iz regiona, horor filmove iz celog sveta, Front specijal filmove, ali i novosadsku premijeru dokumentarnog filma „Bez“ reditelja Luke Papića. Pobednika regionalne selekcije odlučivaće stručni žiri u sastavu rediteljka Mina Đukić i reditelji Luka Papić i Siniša Cvetić. Pobednik ove selekcije će dobiti nagradu od 100.000 dinara koju festival dodeljuje u saradnji sa Filmskim centrom Srbije. 

Pored projekcija, biće organizovan i masterclass program koji će držati reditelj Luka Papić pod nazivom „Kako i zašto pisati scenario za ne-igrane forme?“. 

Tokom svih festivalskih dana, publika će imati priliku da poseti i izložbu animiranih grafika Viktora Jana, „TR-ART-SPAREN-TAN“ u holu Kulturnog centra Novog Sada. 

Kao novinu ovogodišnjeg festivala ističemo projekat „Front za sva čula“ u okviru kog doprinosimo višem nivou kulturne participacije društveno osetljivih grupa. Svi filmovi takmičarske selekcije, kako domaće tako i strane produkcije, biće titlovani, te na taj način prilagođeni gluvim i nagluvim osobama.

„Što se tiče Srbija/region selekcije, uglavnom su to filmovi mladih autora, a problemi odrastanja su i dalje u fokusu, mada ima i smelijih žanrovskih iskoraka. Što se tiče Međunarodne selekcije, tematski možemo primetiti da značajan broj filmova problematizuje položaj žena, kako u izrazito patrijarhalnim kulturama tako i u uslovima liberalnih kapitalističkih društava. Potom tu su lične drame, dva osvrta na Rusko-ukrajinski sukob, odjeci kovid pandemije i migrantske krize…“, rekao je selektor Filip Markovinović.

Satnica festivala dostupna je na zvaničnom sajtu festivala filmfront.rs. Festival je podržan od strane Grada Novog Sada, Ministarstva kulture R. Srbije i Kulturnog centra Novog Sada.

Izvor:  NFC Kino Klub Novi Sad

Administrator: DNM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *