ФИЛМ „ИРОДОВИ СИНОВИ“ О СТРАДАЊУ ДЕЦЕ У НДХ

Филм „Иродови синови“ о страдању деце у НДХ
У среду 29. јуна у 20 часова у Клубу Зрно биће приказан филм „Иродови синови“, у продукцији Фондације Пријатељ Божији.                                                    Филм „Иродови синови“ је документарно-аналитичка прича о геноциду над српским народом у Независној Држави Хрватској, који је кроз минуле деценије прикриван, излаган политичком ембаргу, забранама и цензури.
unnamed

Нигде у свету није забележен ни један пример постојања логора смрти за децу осим у НДХ.

Зато филм посебну пажњу обраћа страдању деце, бавећи се узроцима овог свирепог злочина, откривајући истовремено његову дубину, улогу римокатоличке цркве, али и онога ко је деценијама био чувар ове страшне тајне и крашких јама.

Материјал је сниман на читавом простору некадашње НДХ, на местима највећег страдања: Јасеновац, Доња Градина, Херцеговина, Подриње, Посавина, Лика, околина Бања Луке…

Осим Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Његовог Преоствештенства Епископа славонског г. Јована и свештеника СПЦ, забележена су сведочења преживелих страдалника, али и људи који се одговорно, са научном озбиљношћу баве овим делом српске историје, као што су: академик Василије Крестић, академик Смиља Аврамов, проф. др Вељко Ђурић Мишина, проф. др Јован Мирић, др Срђа Трифковић, историчар Јован Мирковић и други.

Филм открива дубину злочина, ко стоји иза њега , улогу римокатоличке цркве, али и онога ко је деценијама био чувар тајне и крашких јама.

О филму ће говорити сценариста и наратор Братислав Николић.

Извор: Клуб ЗРНО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.