autodesk autocad map 3d 2018 serial number free bubble trouble 2 free full version for pc microsoft office 2010 crack & keygen.rar free microsoft office word 2013 do pobrania za darmo free windows 7 programs startup free microsoft digital image suite 2006 crack free
Налазите се овде
Почетна > Култура > Филм > ФИЛМ „ДНЕВНИК МАШИНОВОЂЕ“ – НАШ КАНДИДАТ ЗА ОСКАРА

ФИЛМ „ДНЕВНИК МАШИНОВОЂЕ“ – НАШ КАНДИДАТ ЗА ОСКАРА

4-vts_8525

ФИЛМ „ДНЕВНИК МАШИНОВОЂЕ“ – НАШ КАНДИДАТ ЗА ОСКАРА

На недавној премијери филма Милоша Радовића „Дневник машиновође“ у препуној великој сали “ Arene Cineplex“, глумачка и ауторска екипа су добили незапамћене овације.

arena

Главна улога у овом сјајном домаћем остварењу поверена је легендарном Лазару Ристовском, који је свакако заслужио највеће поштовање публике, која је устала и дуго аплаудирала.

1-vts_8507

Филм је већ добио  бројне награде на домаћим и светским фестивалима, међу којима је и престижна награда публике на фестивалу у Москви. Филм „Дневник  машиновође“ тек треба да проживи свој фестивалски живот и то у Лондону, Варшави, Стокхолму и многим другим градовима.

7-vts_8518

„Дневник машиновође“ је након премијере на сталном репертоару у свим домаћим биоскопима, као и на репертоару бројних биоскопа у региону и за њега влада изузетно велика заинтересованост.

Питали смо нашег прослављеног глумца, Лазара Ристовског, по чему му је ова улога била занимљива: „Ова улога ми је била занимљива из неколико разлога. Прво зато што је то занимање железничара једна доста велика тајна и за народ и била је и за мене наравно, без обзира што сам ја дете железничара. Те тајне које машиновође имају у послу, су биле непознате и мени, тако да сам  се током спремања улоге возио са машиновођама у локомотиви. Путовао сам са њима и слушао њихове приче. Оно што је било доста тешко и другачије од оног што сам радио до сад је то што је редитељ ову улогу писао за мене и према мени. Кад смо разговарали о томе како ћемо да снимамо филм, кад смо разговарали како то да играм, редитељ је рекао- нема ту шта, улогу сам писао за тебе, играј себе. То је у ствари било у целој причи најтеже, зато што тај ја, је требао да буде неко други, машиновођа који је згазио највише људи, кога зову шампион. Како ја сад да замислим себе да сам згазио највише људи?! Било је ту неколико изазова, које су за мене били посве нови у мом глумачком искуству.“

На питање, да ли му је познато да је неко у домаћој кинематографији филм посветио баш машиновођама, Ристовски је одговорио: „О машиновођама нема, али има о возовима. Жика Павловић је много волео возове и снимио је много филмова о возовима. На крају крајева, ја сам направио филм као редитељ- Бело одело- где се цео филм догађа у возу. Има нека изрека у којој се каже да филм у коме се не појављује воз и не може бити неки филм. Ја сам се томе одужио на најбољи начин“.

6-vts_8514

„Ја сам са Лазаром  снимио неколико филмова. Знате како он каже- обзиром да сам ја продуцент тих филмова,  ко ће да глуми главну улогу, ако не ја“– уз осмех каже редитељ Радовић

Како је уопште дошло до идеје да се сними филм баш о машиновођама?

Па ту има два повода. Један дан је наш познати монтажер, Марко Глушац, који више није са нама нажалост, дошао   код мене са парчетом папира на коме је била идеја о томе како би било јако занимљиво снимити филм о машиновођи и мени је нешто кликнуло, зато што је  мој деда је био машиновођа и био је страшан тип. Када сам прочитао тај његов папир, сетио сам се неких ствари из детињства из те железничке колоније у којој је мој деда живео. Па сам помислио како би било интересантно за филм открити људима како ти људи заправо живе и да је њихов живот састављен из много слојева.  Не знам да ли вам је рекао, али и Лазарев отац је био железничар. Тако смо нас двојица рекли себи како смо ми ипак донекле надлежни за то и сели и само две три године причали о тој самој идеји, ништа конкретно тада није урађено.“–  рекао нам  је редитељ  Милош Радовић.

аутор: Јелена Допуђ

фото и видео: Жељко Савић

Оставите одговор

Top