ФЕСТИВАЛ НАШИ ДАНИ ОД 2 ДО 6 НОВЕМБРА

SNP u BDP – Nastavak mini festivala „Naši dani“ od 2. do 6. novembra

Početak novembra označiće nastavak mini festivala „Naši dani“ koji će se održati u Beogradskom dramskom pozorištu. Pet predstava Srpskog narodnog pozorišta: „Tartif“, „Veštice iz Salema“, „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, „Bura“ i „Krvave svadbe“ beogradska publika će gledati od 2. do 6. novembra.

Hit predstava „Tartif (Komično u klasičnom)“, autorski projekat Igora Vuka Torbice, rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor, biće izvedena 2. novembra, na velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“. U originalnom Molijerovom tekstu drame, centralna tema – licemerje i laž – koji su se odnosili na religiozno licemerje, u adaptaciji Igora Vuka Torbice, koja je nastajala u procesu samog rada potpomognuta smelim glumačkim improvizacijama, tema se usmerava na aktuelne probleme u društvu koja se predstavlja kroz okvir porodice. Predstava ukazuje na našu moralnu slabost, izmanipulisanost zbog nametnutog osećaja krivice, na naše pristajanje na neprihvatljive uslove života, potičinjenost, glupost i laž.

U predstavi igraju: Saša Torlaković, Hana Selimović, Ninoslav Đorđević, Tijana Marković, Marko Marković, Biljana Keskenović, Danica Grubački, Marko Savić, Dušan Vukašinović, Nemanja Bakić, Milorad Kapor, Milijana Makević.

Narednog dana, 3. novembra biće odigrana predstava „Veštice iz Salema“ Artura Milera, u  režiji Nikite Milivojevića. Inspirisan istinitim događajima s kraja 17. veka u Salemu, mestu u Masačusetsu, koje je postalo poznato upravo po lovu na veštice i njihovom javnom suđenju, Miler u ovom delu progovara o fenomenu masovne histerije koja je zahvatila američko društvo u doba „makartizma“, kada je u Americi pokrenuta tajna istraga velikog broja vladinih članova osumnjičenih da su špijunirali u korist komunista. Miler je zapazio sličnost između tog događaja i progona veštica u Salemu. Time ova priča dobija dublja značenja, izražavajući netrpeljivost, zaslepljenost i progon ljudi, ideja, u bilo kojem vremenu.

U predstavi igraju: Ivana Pančić, Teodora Marčeta, Mia Simonović, Nina Rukavina, Sonja Isailović, Alisa Lacko, Branislav Jerković, Marija Medenica, Miroslav Fabri, Draginja Voganjac, Dušan Jakišić, Lidija Stevanović, Aleksandar Gajin, Jugoslav Krajnov, Vukašin Ranđelović, Nenad Pećinar, Milan Kovačević, Gordana Kamenarović, Maja Čampar, Anica Petrović, Marija Feldeši, Nevena Nerandžić, Nikolina Vujević.

Četvrtak, 4. novembar rezervisan je za jednu od omiljenih predstava publike „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ Tijane Grumić, u režiji Sonje Petrović. Kroz biografsku priču o rok zvezdi 60-tih godina prošlog veka, saznajemo kako su živele generacije tadašnjih bitnika i zašto je bilo teško biti žena koja se ne uklapa u standarde konzervativne sredine koji joj se uporno nameću. „Ko je ubio Dženis Džoplin?” je intrigantna predstava sa obiljem muzičkog repertoara koja nas vodi u 1970. godinu, u sobu 105 holivudskog Lendmark hotela, gde je sa samo 27 godina umrla Dženis Džoplin. Predstava će biti izvedena na maloj sceni „Predrag Pepi Laković“.

U predstavi igraju: Bojana Milanović, Sonja Isailović, Dimitrije Aranđelović, Vukašin Ranđelović, Stefan Vukić, Petar Banjac, Filip Grubač, Igor Sakač.

U petak, 5. novembra na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta publika će gledati predstavu „Bura“, po delu Vilijema Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića i to će biti njeno premijerno izvođenje u Beogradu. Kako sam reditelj navodi, njegova „Bura“ nije komad o praštanju, već o mržnji i predstavlja njegovo preispitivanje naše stvarnosti i kako ovaj komad odgovara današnjem vremenu. Songove je radio Marko Šelić Marčelo, a predstava je odmah kupila srca publike.

Igraju: Radoje Čupić, Marko Šelić Marčelo, Anđela Pećinar, Aleksandar Sarapa, Aleksandra Pleskonjić, Nenad Pećinar, Milovan Filipović, Milan Kovačević, Jugoslav Krajnov, Igor Pavlović, Dušan Vukašinović, kao i muzičari: Nevena Glibetić Nensi i Rade Sklopić Rejd.

Poslednji dan mini festivala, 6. novembar rezervisan je za Lorkine „Krvave svadbe“ u režiji Igora Vuka Torbice rađene u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i JU „Grad teatar“ Budva. Iako tragična u svojoj osnovi – kako ističe pozorišna kritičarka Ana Tasić – Lorkina drama u ovoj magično estetizovanoj, vanserijskoj predstavi Igora Vuka Torbice proizvodi neobičnu vedrinu. Uprkos tragičnom raspletu, istinska ljubav je razbila neprirodno podignute zidove, označavajući trijumf slobode.

Igraju: Varja Đukić, Milica Grujičić, Ivana Mrvaljević, Pavle Popović, Branka Stanić, Vukašin Ranđelović, Miroslav Fabri, Draginja Voganjac, Maja Stojanović, Dušan Vukašinović, Filip Đuretić, Nenad Pećinar.

Mini festival „Naši dani“ počeo je u maju tekuće godine kada je novosadska publika imala priliku da pogleda pet predstava Beogradskog dramskog pozorišta u Srpskom narodnom pozorištu.

Izvor: Drama Srpskog narodnog pozoritša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *