ЕДУКАТИВНИ ПРОГРАМ ЗА ДЕЦУ У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

У Галерији Матице српске се више од једне деценије реализују едукативни програми за децу са идејом да се уметничко наслеђе и простор музеја учинe интересантним и доступним најмлађима, како би се код малишана развијао позитиван однос према уметности, музејским установама и културној баштини. Из тог разлога, Дечја недеља је повод да позовемо све малишане и њихове родитеље да од 5. до 13. октобра бесплатно посете Галеријуиуживају у уметничким делима, а свако дете на поклон добија дечју књижицупо избору, из Галеријске едиције публикацијаМоја Галерија.

Одоктобра 2019. године у Галерији почиње и нова сезона едукативног програмаМоја уметничка авантура. Откривамо Европу кроз уметничка деланамењена деци од 5 до 11 година. У сарадњи са Предшколском установом „Радосно детињство” од октобра 2019. до маја 2020. године деца из вртића ће организовано посећивати Галерију где ће са музејским едукаторима откривати дела српских уметника који су путовали по Европи, и своје импресије с путовања бележили сликом и цртежом.На крају програма, у јуну 2020. године, биће традиционално организована изложба дечјих радова.

Такође, захваљујући сарадњи са Центром страних језика Soho из Новог Сада и Француским институтом у Србији – Нови Сад, и подршци Управе за културу града Новог Сада, едукативни програмМоја уметничка авантураприлагођен је и деци која уче енглески и француски језик.Уз помоћ дечје публикације на енглеском и француском, деца ћеистражујући приче о путовањима српских уметника и посматрајући одабрана уметничка дела, на занимљив начин открити културно наслеђе Србије, Француске и Енглеске и проширити вокабулар новим речима на страном језику који се кроз редовну наставу не обрађује. Програм је намењен основним школама, као и школама страних језика.

Од октобра 2019. године, сваке суботе од 11.00 до 12.30 сати у Галерији ће се одржавати и креативне радионице за децу, на којима ће кустоси малишанима на креативан начин дочарати приче о европском културном наслеђу, и приближити актуелне изложбе у Галерији Матице српске.

Целокупан едукативни програм се реализује под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Управе за културу Града Новог Сада.

За више информација о програму можете се обратити Јелени Огњановић на телефон 021 4899 018 или 069 1103 051, и на decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *