Е ЛАКА ЛИ ЈЕ РОК ОПЕРА

Необичан спој класичне рок музике и гвоздене опере довео је до тога да музички спектакл “РОK ОПЕРА“ већ неколико година спаја не само музичке жанрове већ и различиту публику. И, овога пута, као и увек, у сарадњи Опере Српског народног позоришта и Новосадског Биг Бенда, 22 антологијска музичка хита рок група слушаћемо на отвореном, и то на Новосадском сајму.
Рок опера излази у град 26. Септембра концертом под звездама на Новосадском сајму и под диригентском палицом Федора Вртачника.
“Изузетно смо срећни што је публика препознаје истински квалитет, јер је концепт Рок опере подједнако приступачан за све генерације, посебно за оне који желе да се отргну од наметнутих мерила. Током овог пројекта поставили смо нове стандарде израде музичких аранжмана, интерпретација и самог музицирања, јер смо изашли из позоришних и акустичних сала“, каже Вртачник.
Концертом се одражава дух аутора и једне славне епохе рок музике, у којој су позната имена ушла у рокенрол кућу славних, и времена када су настали непревазиђени хитови и химнични рефрени који су се преносили од 70-их година на овамо. Сама помисао да 50 извођача изводи музику Лед Цепелина, Дип Парпла, Квина, Битлса, Пинк Флојда, Ван Халена, Дорса, Еуропе, Тине Тарнер и других светских група оставља утисак да се ради о још невиђеном музичком спектаклу на нашим просторима.
“То није репертоар који очекујете да уме изведе Опера или читав хор и оркестар. И баш је у томе наше предност. Чини ми се да смо у периоду који је за нама итекако показали да слушамо сопствену публику и да покушавамо ми да дођемо до публике, а не она до нас, како су код нас иначе навикнута позоришта. Ми смо национални театар, имамо изузетно искусне, талентоване и школоване музичаре и певаче и зато верујемо да нам је један од задатака и да образујемо и у позориште доводимо младу публику, а то можемо малим корацима и њиховим језиком. И, тако и долази до овако необичног споја,” објашњава директор Опере Српског народног позоришта, Александар Станков.

Циљ је да у наредном периоду што већи број људи осети посебну енергију и атмосферу коју доноси концерт на коме антологијске рок хитове изводе врхунски солисти у пратњи оркестра професионалних музичара класичне музике. Култура једног друштва, њени домети и уметнички исходи зависе од вредности и значаја достигнутог квалитета културне политике, стога је изузетно важна подршка и привредног сектора и компанија као што је Универеxпорт.

„Суштина постојања на тржишту је живот са тржиштем, а то подразумева друштво и подршку свим аспектима истог. Јединствена је прилика бити део оваквог културног спектакла, а посебну драж има чињеница да се све дешава у граду у коме смо започели своје прве кораке као компанија, која ове године слави 30 јубиларни родјендан.” објашњава директорка маркетинга компаније Универеxпорт, Оливера Ћирковић.
Рок опера успева да споји наизглед неспојиво када су у питању музички жанрови, али је најважније да привлачи публику различитих сензибилитета, па у овом спектаклу подједнако уживају и поклоници рокенрола и љубитељи класичне музике.
Зато више од 60 врсних музичара наставља рад на креирању нових музичких посластица којима ће почастити публику широм земље и региона.
Диригент и аутор музичких аранжмана је Федор Вртачник, а као вокални солисти наступају Данка Адамов, Драгана Келлер, Зоран Шандоров, Маттиа Занатта, Никола Мијић И чланови Хора Опере Српског народног позоришта.

Концерт траје 120 минута, а карте су у продаји на билетарници Српског народног позоришта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *