ДРАГАНА МИЛОШЕВИЋ: ГРАД КИКИНДА ОДАВНО ЈЕ ПРИСУТАН НА СВЕТСКОЈ КУЛТУРОЛОШКОЈ МАПИ

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић посетила је  данас Кикинду, где је разговарала са градоначелником Николом Лукачем о даљој сарадњи у области културе.

„Град Кикинда је један од најамбициознијих градова у Покрајини када је култура у питању, зато што препознаје потребе културе и улаже у инфраструктуру, а то је додатан мотив да унапредимо сарадњу. Академско друштво за неговање музике ‘Гусле’ служи на понос свих нас, једно је од најстаријих друштава у земљи, постоји од 1876. године, тако да смо разматрали иницијативу Града Кикинде да пређу у оснивачки статус Покрајине како бисмо показали да су култура, традиција и историја наше трајно опредељење”, рекла  је Драгана Милошевић. Она је истакла и значај Музеја скулптура великог формата од глине „Тера“, где се налази млин сувача, као и мамутица, изложена у Народном музеју у Кикинди, што све овај град чини јединственим на светској културолошкој мапи.

Буџет за културу Покрајинске владе је у 2023. години удвостручен. У претходном периоду, кроз различите врсте финансирања, Покрајина је обезбедила за све установе културе, невладин сектор и удружења грађана у Кикинди преко 35 милиона динара.

Градоначелник Никола Лукач овом приликом је изразио задовољство због успешне сарадње са ресорним секретаријатом и снажне подршке коју Град Кикинда има како у Покрајини, тако и у Републици, као и наду да ће иницијатива за пренос оснивачких права наићи на разумевање, јер је Друштво „Гусле“ на понос целој држави.

Пре посете Друштву „Гусле“, и разговора са директором Зораном Петровићем, Милошевићева је обишла новоотворени галеријски простор и нову поставку у Народном музеју у Кикинди, и разговарала са директорком  Лидијом Милашиновић о даљим плановима и програмима рада ове институције културе.

Радном састанку и обиласку присуствовале су и чланица Градског већа задужена за културу и образовање Валентина Мицковски и посланица у Скупштини Војводине Станислава Хрњак.

Извор: Биро за односе са јавношћу Покрајинске владе

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *