DOKUMENTARNI SERIJAL „PODVODNI METROPOLIS“ OD UTORKA NA RTV 1

Ko su stanovnici koralnog grebena, ko su najopasniji članovi tog životinjskog carstva, a koje su najšarenolikije ribe Crvenog mora? Kako se hrane i kako se razmnožavaju? I na kraju, koliko je koralni greben važan za čitav ekosisistem i našu planetu?

Upravo o tome govori serijal “Podvodni metropolis”, autora Dragana Milutinovića, koji će se premijerno emitovati od utorka, 21. jula od 17.25 na Radio televiziji Vojvodine.

Kao što su svetske metropole nezamislive bez impozantnih građevina i nebodera u kojima žive milioni ljudi, tako i mora, beskrajna plava prostranstva, predstavljaju dom za milione vrsta.

Reditelj Dragan Milutinović, dugogodišnji podvodni snimatelj i dokumentarista kaže da se ideja za serijal nametnula sama. Boravak u Egiptu tokom pet godina, omogućio mu je pogled na drugačiju “metropolu”, te je tako imao priliku da zabeleži posebne trenutke nestvarnog podvodnog sveta, ali i pošalje veoma važnu ekološku poruku.

“Podvodni Metropolis je priča o stanovnicima koralnog grebena ispričana u 6 epizoda. Koralni greben u velikoj meri funkcioniše kao i jedna velika ljudska zajednica, tako da ga je vrlo lako porediti sa metropolama u kojima mi živimo.

Kao što veliki gradovi obiluju različitostima i gde se mogu sresti pripadnici različitih naroda i veroispovesti, tako i na koralnom grebenu, više nego na bilo kom mestu na planeti, žive najrazličitije vrste biljaka i životinja, od kojih svaka ima svoje mesto i svoju ulogu. Svaka epizoda ovog serijala opisuje neki važan segment koji je neophodan za funkcionisanje ovog ekosistema kroz paralelu sa sličnim pojavamu u našem društvu”, kaže Milutinović i dodaje da svaki film ovakve vrste mora imati ekološku poruku.

Dragan Milutinović je dugogodišnji podvodni snimatelj i dokumentarista koji sa velikom strašću beleži najemotivnije i najintimnije trenutke iz životinjskog carstva na egzotičnim lokacijama širom sveta. Autor je višestruko nagrađivanih filmova na međunarodnim festivalima. Njegovi podvodni snimci našli su svoje mesto u dokumentarnim serijama na prestižnim TV stanicama kao što su “History”  i “Animal Planet”.

Pored predivnih kadrova koje će publika imati priliku da vidi, uživaće i u predivnom glasu engleskog glumca Rodžera Voroda (Roger Worrod). Muziku je komponovao Aleksandar Jovanović na domaćoj džez sceni poznatiji kao Shljuka. Stručni saradnik na serijalu je bila dr Jelena Rajkov sa Instituta za istraživanje okeana u Kielu. Za dizajn i miks zvuka su bili zaduženi Goran Vujičin i Stefan Nikolić.

Serijal Podvodni Metropolis je sniman punih 5 godina na najatraktivnijim lokacijama za ronjenje na Crvenom Moru. Za vreme snimanja serijala, načinjeno je preko 2000 sati ronjenja i prikupljena arhiva od nekoliko stotina sati video snimaka koji dokumentuju promene na koralnom grebenu i prirodne fenomene od kojih neki do skoro nisu bili poznati nauci.

 

Izvor: Gala Gajin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *