ДОДЕЉЕНО ,,ЗЛАТНО ПЕРО“ 2017. НАГРАДА ДРУШТВА НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ

Награда Друштва новинара Војводине „Златно перо“ додељена је у 10 часова у суботу 8. јула 2017. године, у Музеју Војводине.  Награде су припале искусним и изузетним медијским ствараоцима чија дела, слободно можемо да кажемо, остају у наслеђе и за пример будућим нараштајима. У рустичном амбијенту атријума Музеја Војводине у Новом Саду, у присуству бројних колега, гостију и пријатеља Друштва, у свечаној атмосфери фанфаре су најавиле првака драме Српског народног позоришта Миодрага Петровића који је говорио „Завет језику Стефана Немање“ и вишеструко награђивани Новосадски камерни хор, који је извео пригодне песме наших композитора. Обележена и 95. годишњица оснивања Новосадске секције југословенског новинарског удружења.

Миодраг Петровић „Завет језику Стефана Немање“.

Престижну награду „Златно перо“ ове године са задовољством и поносом понели су:

Галус Ласло – новинар Радио-телевизије Војводине у пензији, дугогодишњи уредник емисије „Село“, једне од најпопуларнијих и најслушанијих емисија радио Новог Сада, за коју и данас ради као спољни сарадник. Током целокупног радног века пратио је аграр, живот села и салаша, што је кроз своје емисије и документовао. Од 2006. године до данас, сваке недеље у недељнику „Сејач“ на мађарском језику, објављују се његове репортаже. До сада је објавио и две књиге „Глад за земљом“ и „У паклу живота“. За свој новинарски рад награђиван је више пута.

Јарослав Пап – фоторепортер агенције „Тањуг“, за своја врхунска остварења више пута је награђиван и проглашаван фоторепортером године, у свим жанровима новинске фотографије у СФРЈ и СЦГ. Само у претходне две године, приредио је више од 60 изложби у земљи и региону. Велики је заљубљеник у природу, из које црпи своје стваралачко надахнуће. Оснивач је фотографског покрета „Фото лов“ намењеног младим фотографима који су решили да живе са природом а не поред ње.

Срђан Басић – новинар новосадског „Дневника“ и агенције „Тањуг“ и њихов вишегодишњи дописник из Будимпеште. С обзиром на то да је течно говорио енглески и мађарски језик, радио је и као преводилац у нашој амбасади у Будимпешти. У Радио-телевизији Војводине, уређивао је емисију „Све(т) око нас“.


Бранко Станковић – новинар Радио-телевизије Србије, прво као дописник из Ужица а последњих 15 година као аутор и уредник емисије „Квадратура круга“, која је до сада доживела више од 750 издања. Бранко је велики филантроп, у својим емисијама отворио је низ прича о људским судбинама, покренувши изузетне и племените појединце да промене живот многим ликовима из Бранкових емисија. Станковић је аутор 32 документарна филма, 2 драме екранизоване на РТС-у и аутор је збирке прича „Квадратура круга“. Добитник је низа међународних награда за филмско стваралаштво а од 2012. године има звање академика филмске уметности и наука.


Марко Рокнић – новинар у пензији, радио је у свим важнијим медијима у СФРЈ – загребачком „Вјеснику“ и „Комунисту“, био је ратни извештач, дописник франкфуртских „Вести“, новосадског „Дневника“ и Радио-телевизије Републике Српске. За време НАТО агресије на Србију, радио је у деску „Дневника“ у Новом Саду а по повратку у Хрватску основао је властите новине „Глас“.

Ружа Суботић – новинар новосадског „Дневника“ и родоначелник медицинског новинарства код нас. Ружа је покретач, оснивач, дугогодишњи главни и одговорни уредник познатог часописа „Еликсир“ и оснивач специјалистичке офталмолошке ординације „Еликсир“, познате по сарадњи са очном клиником „Фјодоров“ из Калуге. Велики је хуманиста, истакнута активисткиња Црвеног крста Србије и Новог Сада, организаторка многобројних хуманитарних акција посвећених борби против слепила и слабовидости.

Уз златна пера, која су дело нашег најпознатијег златара и гемолога Србољуба Јанковића, награђени су добили и вредне монографије издавачке куће „Прометеј“ и научно дело др Драга Његована, директора Музеја Војводине, „Присаједињење Војводине Србији“. Награде су уручили представници Покрајинског секретаријата Владе Војводине за културу, информисање и односе са верским заједницама Зоран Хаџи Лазин и др Милан Мицић и председник Друштва новинара Војводине Младен Булут.
Овогодишњим сусретом, најстарије струковно удружење код нас, Друштво новинара Војводине, обележило је и 95. годишњицу оснивања Новосадске секције Југословенског новинарског удружења, насталог у тек ослобођеној земљи, убрзо по завршетку Великог рата и присаједињењу Војводине матици Србији.

Канцеларија Друштва новинара Војводине се налази у Војвођанској улици број 17, 3. спрат.

 

Извор: ТВ Арс Медија

Текст: Гордана Гачић

Фотографије: Жељко Савић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *