ДЕСЕТОМИНУТНЕ ОВАЦИЈЕ ЗА СНП НА ПОЧЕТКУ КИНЕСКЕ ТУРНЕЈЕ

Великом концертом у кинеском граду Јантаи, на обали Жутог мора, оркестар Српског народног позоришта започео је новогодишњу турнеју. Ово је први од шест градова који ће посетити оркестар уз диригента, госта из Италије, Андреу Солинаса и солисткињу, сопран Евгенију Јеремић.

“Ово је мали корак за Кину, али велики за Србију, Српско народно позориште, а посебно оркестар који ће на најбољи начин и први пут представити најбоље европске композиторе. Чека нас дуга турнеја, шест великих градова, а потом и велики остатак сезоне,” објашњава управник Српског народног позоришта, Зоран Ђерић.

Великом турнејом, Српско народно позориште прославиће новогодишње празнике и изузетно успешан почетак 159. сезоне. Оркестар опера и уопште опера први пут после дугог времена иде на тако дугу и значајну турнеју. Последња таква била је у Ираку у 1986. године. Српско народно позориште, отвара се према огромном кинеском тржишту. Ово је прва оперска кућа из наше земље која се отвара ка Источном тржишту које интезивно тражи наше уметнике.
“Посебно нас радује што кинеска публика одлично реагује. Први концерт је одлично прошао. Сала од 1200 места је у недељу дана била распродата, а такав остатак турнеје нас очекује и у наредним градовима,” каже директор опере Српског народног позоришта, Александар Станков.

На концертном програм су неке од најпознатијих Вердијевих арија, преко Штрауса све до Чајковског и Калмана, док је кинеску публику највише одушевила нумера која је остављена за бис – полуларна песма „Bella ciao“.
Град Јантаи, на обали жутог мора, највећа је поморска лука кинеске провинције Шандонг. Реч је о провинцији са једном планином, једном реком и једним свецем: Конфучијем, јер је то место рођења овог великог филозофа. Поред тога, министарство културе и информисања има остварену сарадњу са том провинцијом.

 

 

 

Извор и фото.: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *