„ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ“ : ПУТУJEMO У АНТИКУ ДА УПОЗНАМО КАСНОМИРСКУ ГРОБНИЦУ У БРЕСТОВИКУ

 

Tрибински програм посвећен Касноримској гробници у Брестовику, споменику културе од великог значаја за РС, одржаће се 23. септембра у 18 часова у скупштинској сали Градске општине Гроцка, у организацији Центра за културу и ГО Гроцка, а у оквиру манифестације „Дани европске баштине“.

Трибински програм у Гроцкој је осмишљен у сарадњи са археологом Радетом Милићем из Центра за урбани развој у Београду, који ће путем видео-презентације и предавања представити ову занимљиву и вредну античку грађевину. Такође, антрополог Миодраг Симовић упознаће нас са урбаним легендама и занимљивостима које се везују за античке споменике на нашем тлу.
Дигитална реконструкција некадашњег изгледа гробнице, београдског маузолеја с краја трећег или почетка четвртог века, приказује колоритне фреске, античке скулптуре, саркофаге и трагове обављања паганског посмртног култа.

Центар за културу и општина Гроцка се у овогодишњу културно-туристичку манифестацију „Дани европске баштине” са темом „ Културно наслеђе и заједнице – живети с наслеђем“ укључују садржајним програмима, у складу са изузетним богатством културног наслеђа у непосредном окружењу, на територији Општине.

Сви програми имају за циљ да посетиоцима и суграђанима, а посебно деци и младима, представе разноврсно и вредно културно наслеђе са којим живимо – са освртом на важност познавања и чувања своје културне баштине.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *