ДАН МИЛАНА КОЊОВИЋА

Дан Милана Коњовића

поводом 125. годишњице сликаревог рођења

среда, 29. новембар у 18.00 сати

Свечана сала Огранка САНУ у Новом Саду, Платонеум

Николе Пашића 6, Нови Сад

Српска академија наука и уметности – Огранак САНУ у Новом Саду и Галерија Матице српске имају част да Вас позову на свечану академију Дан Милана Коњовићаповодом 125. годишњице сликаревог рођења у среду, 29. новембра у 18.00 сати. Свечана академија ће се одржати у Огранку САНУ у Новом Саду, у згради Платонеума у улици Николе Пашића 6. Поздравну реч упутиће академик Стеван Пилиповић, беседу о Коњовићу одржаће академик Миро Вуксановић, Коњовићеву академску беседу Сликарство геста и акције казује драмски уметник Димитрије Аранђеловић. Публика ће имати прилику да погледа документарни филм Мирослава Антића Тројица из старог Сомбора: Милан Коњовић, Вељко Петровић, Петар Коњовићдок ће изложбу Коњовић из колекције Галерије Матице српске отворити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница ГМС.

Матица српска и њена Галерија, увек је неговала специфичан однос са Миланом Коњовићем, који је активно учествовао у многим фазама рада Музеја а касније Галерије Матице српске и тако допринео унапређењу рада ове најстарије музејске установе у Новом Саду. Значајан број изложби Милана Коњовића, приређених у Галерији и изван ње, упућује да га није лако представити у минијатурном формату изложбе каква ће бити приређена у Огранку САНУ у Новом Саду, нарочито у светлу његовог богатог сликарског опуса са само 9 изложених слика. Ипак, без обзира на број изложених слика, ово је изузетна прилика да се подсетимо живота дугог готово један век, испуњеног стваралаштвом у трајању од седам деценија уз опус који броји око 6000 радова. Одабрана су дела која указују на његов јединствен уметнички израз кроз слике разноврсне тематике: пејзаже, један портрет, мртве природе и актове.

Сликар ужарене војвођанске равнице, Милан Коњовић, био је експресиониста и пленериста без остатка, музеалац, завичајни галериста и академик, који својим укупним делом означава једну од најмаркантнијих појава српске уметности XX века.

Извор: Галерија Матице српске

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *