Ћурчић: Војводина предњачи по броју регистрованих социјалних предузећа

Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић обратио се данас у Сајану, у општини Кикинда, на округлом столу на тему „Потенцијали за развој социјалног и женског предузетништва у руралним подручјима Војводине – модели изврсности“, на ком је акценат био на развоју социјалне економске иницијативе кроз едукацију и ангажовање незапослених жена у области пчеларства.

Организатор округлог стола је „Колпинг друштво Србије“, организација која у нашој земљи активно делује 20 година, a јачање социјалног и женског предузетништва види као приоритет у процесу изградње капацитета локалне заједнице и јачању друштва, са посебним акцентом на руралне средине. „Колпинг друштво Србије“ окупља незапослене жене – пчеларке, и у процесу је  регистрације као предузеће које послује по принципима социјалне економије.

Циљ овог догађаја је да се концепт социјалног и женског предузетништва измести из градова и укаже на потенцијале његовог развоја у селима, као и да истакне значај мултисекторске подршке у јачању социјалног предузетништва на територији АП Војводине.

Указујући на значај теме социјалног предузетништва, потпредседник Ћурчић је истакао да је важно да се о тој теми разговара, како би се креирао повољан амбијент за привредне субјекте који послују по принципима социјалног предузетништва,  препознале иницијативе за унапређење њиховог пословања, као и модели за системску подршку и развој.

„Постоји реална потреба да се реши проблем запослења оних који теже долазе до посла. Ту је социјална економија врло важна, као један од видова да се рањиве категорије људи радно ангажују у складу са својим могућностима“, рекао је потпредседник Ћурчић и додао да код социјалног предузетништва на првом месту није стицање профита, него решавање друштвених проблема за шта је неопходна емпатија.

Потпредседник је подсетио на то да је почетком 2022. године усвојен Закон о социјалном предузетништву, који јасно дефинише критеријуме које предузеће треба да испуни да би стекло статус социјалног предузећа, те да предвиђа њихову базу у Агенцији за привредне регистре.

„Покрајинска влада је, преко Савета за координацију и праћење активности у области економског развоја на територији АП Војводине, и пре доношења Закона предузела низ мера како би ишла у  сусрет ономе што тај документ доноси“, истакао је потпредседник Ћурчић и додао да су широм Војводине организоване едукације за представнике локалних  самоуправа о  социјалном предузетништву, како би у свом окружењу препознали оне који су заинтересовани да се баве социјалном економијом.

„Кроз регистрацију у АПР-у примећујемо да Војводина предњачи у односу на остатак Србије када је у питању број регистрованих социјалних предузећа. Ми ћемо увек бити ту да помогнемо људима који су заинтересовани да се баве социјалном економијом“, нагласио је потпредседник Ћурчић и додао да су у покрајинском буџету и ове године опредељена средства за подршку предузећима који послују по принципима социјалне економије.

Догађају су присуствовали представници Града Кикинде, Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, „Колпинг друштва Србије“, Уније послодаваца Војводине, Савета за социјално предузетништво Србије, Кластера социјалног предузетништва Војводине, Фондације Владе Дивац, Фондације Fridrich Ebert и Новосадског ноћног базара.

Покрајинска влада

Секретаријат Покрајинске владе

БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *