„ČOVJEK NA ČUDAN NAČIN“-IZLOŽBA KRSTA ANDRIJAŠEVIĆA

Otvaranje: 3. septembar u 20h

Galerija N: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Trajanje: 3. septembar – 3. oktobar 2021.

Kustoskinje: Ljiljana Karadžić i Suzana Vuksanović

Autorke tekstova u katalogu: dr Anastazija Miranović, Ljiljana Karadžić, Suzana Vuksanović

Izložba se realizuje na osnovu sporazuma o saradnji između Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Narodnog Muzeja Crne Gore.

Retrospektivna izložba „Čovjek, na čudan način” crnogorskog umetnika Krsta Andrijaševića biće otvorena 3. septembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu. Na izložbi će biti prikazano oko šezdeset radova (skulptura, slika i crteža) ovog krajnje neobičnog, tihog i nenametljivog umetnika čiji je opus jedan od najuzbudljivijih i najdirljivijih na crnogorskoj sceni.

Istovremeno opor i nežan, pročišćen i drastičan, direktan i kompleksan, umetnik je okrenut  infantilnim resursima, arhajskim i primitivnim modelima izražavanja, čuvajući iskonsku vezanost sa zavičajem i narodnom tradicijom. Njegovo delo predstavlja kompaktan plastičko-poetski svet izrazite individualnosti i specifičnog izraza koji ima tematsku zaokruženost i formalnu celovitost.

U realizaciji skulptura koje imaju jedru, zategnutu formu, najčešće koristi drvo, ali i boju, gotove proizvode kao što su žice, staklene tegle, metalne kvake i sl. Na crtežima i slikama, jednostavnim, ustalasanim linijama, definiše uprošćene antropomorfne obrise, koristi ornametalne elemente koji daju notu životnosti i poetske topline, radosti ili dubokog tragizma likovima kojima izražava čitav spektar različitih emotivnih i čulnih stanja. Umesto radikalnih promena i naglih zaokreta, opus Andrijaševića karakteriše kontinuiran i posvećen rad sa blagim evolutivnim pomacima. Iskonske teme – čovek, ljubav, tuga, erotika, smrt, od početaka pa do danas su ga zaokupljale i podsticale na stvaranje sveta koji je na čudan način istovremeno bolno istinit i infantilno privlačan.

Andrijaševićeva detinja čednost i narodski humor čine da recepcija njegovih radova ne bude u moralizatorskom smislu odurna i teška, već dirljiva, uzbudljiva i u krajnjoj liniji otrežnjujuća na putu samoočišćenja.

Kustoskinje izložbe su istoričarke umetnosti Ljiljana Karadžić i mr Suzana Vuksanović. Izložba se realizuje na osnovu sporazuma o saradnji Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Narodnog Muzeja Crne Gore. Trajanje izložbe je do 3. oktobra.

Izvor: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *