ЧЛАНОВИ УДРУЖЕЊА ЂИРИЛИЦА НОВИ САД ПОСЕТИЛИ ГРОБ ВЕЛИКОГ НАУЧНИКА РАДИВОЈА ПЕШИЋА И ОДАЛИ ПОЧАСТ

У уторак 4. јуна 2024. године чланови Управног одбора Ћирилице из Новог Сада посетили су гроб великог научника Радивоја Пешића, у Новом Саду, где су му одали почаст. Успешно је направљен кратак видео снимак, на ком је Павле Станојевић историчар уметности и кум Радивоја Пешића испричао неке анегдоте из периода док су сарађивали и дружили се.

Протекло је две деценије откако је у српској (тада југословенској) јавности обнародована чињеница да је у Италији, један универзитетски професор објавио нову систематизацију писма, која је померила границе прве људске писмености не само 2000 година у дубљу прошлост, већ је настанак тог писма изместила са познате колевке, Месопотамије, на наше Подунавље.

Био је то палеолингвиста Радивоје Пешић, а најстарије писмо добило је назив „Винчанско писмо” по локалитету Винча код Београда, где су на фрагментима грнчарије и откривени ти најстарији словни знаци. Ова Пешићева систематизација 1985. године објављена је између осталог, у италијанској престижној енциклопедији „Еуроанали”, која сваке године доноси резултате најновијих научних истраживања из свих области, а већ следеће, 1986. године иста је енциклопедија Пешићеву систематизацију прогласила за откриће деценије.

Више у линку:

https://www.pesicisinovi.co.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=11&Itemid=51

Професор Радивоје Пешић је један од важнијих научника у области српске, словенске и свеевропске прошлости, његови радови познати су и прихваћени у целом свету, једино су занемарени и неправедно скрајнути у Србији. Нешто више о овом научнику и његовом раду можемо сазнати преко Удружења „Ћирилица Нови Сад”, на јавном скупу који ће се ускоро одржати у Новом Саду, где је предвиђено вече посвећено раду проф. Радивоја Пешића. О овом догађају грађане ће обавестити наш портал ТВ Арс Медија.

Текст и фотографије: ТВ Арс медија портал

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *