ЦИКЛУС РАДИОНИЦА НА ТЕМУ УМЕТНОСТ ВЕЗИВАЊА ЧВОРОВА – МАРКАМЕ

Музеј Војводине организује циклус радионица за грађанство на тему Уметност везивања чворова – макраме. Техника везивања чворова или макраме је једна од најстаријих техника ручног рада.
Шпанска реч macramé потиче од арапске migramah што значи „украсне ресе“ или „извезени вео“. Након маварских освајања уметност је пренета у Шпанију, а затим се обичај да се испреплетено чворичају конопци различитих дужина и дебљина да би се добили сплетови и дезени донекле слични онима са чипки (иако грубљи – често подједнако допадљиви), проширио и у Европи.
Овом техником можете направити пуно интересантних и корисних ствари од накита, торби,појасева, прекривача, завеса, држача за саксије до зидних украса… Наруквице пријатељства које се размењују међу тинејџерима и ученицима су направљене овом техником.
Радионице трају 90 минута, а одржавају се у групама од 15 полазника. Термини одржавања радионица за заинтересовано грађанство су:
– уторак, 16. април у 10 часова и у 12 часова,
– среда, 17. април у 12 часова,
– петак, 19. април у 12 часова.

Због ограниченог броја места, пријаве за радионицу су обавезне.
Пријаве ћемо примати од понедељка, 8. априла, сваким даном, од 10 до 12 часова на број телефона 021/525-059 (Одељење за педагошки рад и односе с јавношћу Музеја Војводине).
Радионице држи Владимир Радуловић – Макраме са Владимиром
Пријатељ радионица ГАЛИТ – самостална радња за производњу позамантерије – Галит

 

Извор: Музеј Војводине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.