ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ РАСПИСУЈЕ V ЛИКОВНИ КОНКУРС ,,МОЈЕ ОКРУЖЕЊЕ“

Центар за културу Гроцка расписује V дечји Ликовни конкурс „Моје окружење“, којим се стара варош крај Дунава, богата културним наслеђем, укључује у обележавање манифестације „Дани европске баштине“, ове године у Србији у знаку теме „Уметност и забава“. Конкурс је намењен деци и младима са територије општине Гроцка и отворен је у периоду 10. мај – 10. јун 2019. године.

Циљ конкурса је подстицање деце и младих да уз подршку својих родитеља, наставника, васпитача упознају и истражују окружење у коме живе, и на креативан начин прикажу сопствено виђење његових вредности.

Изложба најуспелијих радова и додела награда по конкурсу „Моје окружење – уметност и забава“ биће одржана током септембра месеца 2019. године, за „Дане европске баштине“, у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.

– Традиционална манифестација „Дани европске баштине“ промовише вредности културног наслеђа за друштво и наглашава важну улогу коју имају заједнице у управљању својим културним наслеђем и окружењем. Темом „Уметност и забава“ могу бити обухваћени различити аспекти наслеђа посвећени уметности и забави који нам омогућавају да, уживањем у културним садржајима, побегнемо из свог свакодневног живота и пробудимо у себи ствараоце, заштитнике наслеђа, познаваоце уметности… Ове године циљ је да се истраже сви аспекти наслеђа, материјалног и нематеријалног, повезани са забавом. То је изузетно широка тема која покрива визуелне уметности, биоскоп, циркус, сајмове, плес, прославе, фестивале, игре, читање, музику, фотографију, радио, телевизију, позориште, туризам и спорт.

– Услови конкурса: Ликовни конкурс Центра за културу Гроцка намењен је деци предшколског узраста, ученицима основних школа и Средње школе општине Гроцка. Категорије радова подељене су по старосним групама: предшколци, 1-4. разред, 5-8. разред, средњошколци.

Радови морају бити рађени самостално. Помоћ одраслих особа (васпитача, наставника, родитеља…) огледа се у упућивању на културну баштину у окружењу и тему конкурса.
Дозвољене ликовне технике су колаж, комбиноване технике, цртеж у оловци, бојицама, воденим бојицама, туш и перо, темпера, гваш… све изузев фломастера. Формат радова може бити од величине Блок 4 и Блок 5, до формата 50 х 70цм.
Учесници предају по један рад – потписан пуним именом и презименом; назнаком разреда и одељења, односно вртићке групе; именом и презименом наставника/васпитача; називом школе и насеља.

Радове прегледа Ликовна комисија, која се састоји од три еминентна ликовна уметника и педагога. Комисија рангира за награде најуспелије радове у свакој од категорија и селектује избор радова за излагање на групној изложби.

Изложба у галерији Ранчићеве куће има за циљ да промовише дечју креативност и покрене свест о важности културних вредности, чији су будући носиоци управо деца и млади.

За додатне информације: Центар за културу Гроцка (Ранчићева кућа), 011 850 23 21; Зорица Атић, кустос 064 64 73 750.

Рок за достављање радова је 10. јун 2019. године.

 

Извор: Центар за културу Гроцка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *