ЦЕНА ОЧИЊЕГ ВИДА У СРБИЈИ – ОТВОРЕНО ПИСМО АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ

Поштовани господине Вучићу,

Чак се и познајемо. Знам да имате одличну меморију, па ћу Вас подсетити. Прочитали сте моју збирку песама „Боље је наопако“, коју сам Вам поклонио у Вашем кабинету у просторијама СНС-а пре неколико година. Допала Вам се. Поклонио сам Вам и своју књигу „Бизнис план – водич за израду“. Рекли сте да то сигурно нећете прочитати иако волите књиге. Ех, ко је знао да би Вам она сада више користила да сте је прочитали, него моје песме.

Поклонио сам Вам и двадесет комплета пословног софтвера, за привреднике у Аранђеловцу, као подршку развоја предузетништва. Е, тиме сте били одушевљени. Чак сте ми рекли да, уколико икада будете у прилици да управљате економијом ове земље, такав „пословни алат“ мора да има свако српско предузеће и предузетник. Па сте послали госпођу Јоргованку Табаковић да присуствује мом предавању и подели тих поклона привредницима Аранђеловца. Чак смо разменили и неколико емаилова после тога. Ето, сигуран сам да сам Вас подсетио…

Разлог зашто Вам сада пишем је сасвим друге природе. Ви на позицији да одлучујете можете доста тога променити, ја на позицији проблема са видом, заједно са више десетина хиљада сапатника широм Србије.

Кажу, катаракта је највећи здравствени проблем Србије! На листама чекања за ову операцију у Србији је тренутно око 30.000 људи, махом старијих и пензионера. Чека се 2-3 године на операцију. За то време многи и буквално ослепе и не виде ништа. А само 10 минута лекарске интервенције дели их од кристалног вида. Заиста трагично.

Међу њима сам и ја. Знам како то изгледа и колико је тешко. Са 50 година не видети ништа. Али, то још и није најгоре. Најгори је потпун распад здравственог система и страшно понижавање људи. ТО боли!

Ја, хвала Богу, скоро 25 година нисам ишао код лекара. За све то време сам уредно плаћао порезе, доприносе за здравствено и социјално осигурање. Када сам се суочио са потребом да после 25 година одем до лекара и добијем само ту једну медицинску услугу од 10 минута, како бих поново видео, настаје пакао. Прво, месец дана чекам на слободан термин за преглед код офталмолога у Јагодини. Када сам и стигао на ред, докторка је констатовала да је то развијени облик катаракте и да је неопходна операција која то једино решава. Када сам је замолио да ми онда да упут за неку државну здравствену установу у Србији где могу да се оперишем, једноставно је одговорила: нема слободних термина за преглед наредних неколико месеци.

И заиста, пред мојим очима на екрану је излиставала све здравствене установе у Србији, све офталмологе и календар са заузетим терминима неколико месеци унапред. Када сам питао шта да радим, рекла је, дођите поново за неко време.

Знате шта то значи? Сваких 7 дана упут од лекара опште праксе за офталмолошки преглед који ћете добити за месец – два. Онда 10 минута код очног лекара излиставаће се заузети термини, па ако имате срећуда је неки слободан у наредних неколико месеци, добићете упут. Али, то није ни приближно крај. Када одете на преглед у болницу која би требало да уради операцију катаракте, ставиће вас на листу чекања и ако имате среће оперисати за 2-3 године. Уградиће вам најјефтинија сочива на опреми старије генерације. На жалост, многи и умру слепи…

Са друге стране, ако сте срећник који има пара (а 90% старијих са катарактом их нема) за 1.000 € решићете проблем у једном дану, за 10 минута, у некој од приватних офталмолошких клиника. Добићете врхунски третман, најбоља сочива и кристалан вид. Цена очињег вида права ситница – 1.000 € по оку.

Ситница за државу, право богатство за људе са катарактом. Најчешће недостижно. Алтернатива – остати слеп!

Како решити овај проблем за пар месеци?

Ако 30.000 људи чека годинама да обнови свој вид и ако је цена врхунске операције са најбољим сочивима, која траје 10 минута 1.000 €, значи да је цена свих операција свих пацијената са катарактом који су тренутно на листи чекања 30 милиона €.

То је цена очињег вида у Србији!

Сада, то се може упоређивати са разним другим „инвестицијама“, али са једном је баш упоредиво. Сами сте изјавили да за обнову шест мигова 29 „по изузетној цени“ Србија треба да плати 200 милиона €. Другим речима, обнова једног МИГ-а 29 кошта преко 30 милиона евра.

Ето, мање обновљен 1 МИГ 29 = обновљен вид 30.000 грађана Србије.

Питам Вас – шта више вреди?

Као економисти са високим образовањем, дозволите ми и пар савета. Прво, када би држава решила да плати операцију катаракте свим пацијентима са листе чекања, добила би знатно бољу цену од приватних клиника, сигурно повољније набавила врхунска сочива и уштедела на још неколико ставки. Та цена би била знатно нижа.

Други начин је да тих 30 милиона евра уложи у набавку савремене опреме за операцију катаракте, распореди по здравственим центрима у Србији и тако трајно реши овај проблем. На тај начин би 500 људи дневно у Србији могло да се оперише и народ ослободи катаракте за 2 месеца. Шта је ту проблем? Молим Вас, у име свих грађана Србије, одговорите ми. Само ми не помињите како је то држава урадила за 3.000 пацијената са катарактом. Није урадила још НИШТА!

У Јагодини, 27.01.2017. Драган Љубисављевић Извор: ljubisavljevic.blogspot.rs

Извор: Инфоцентар Панчево

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *