БУДИ УЗ УМЕТНОСТ У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

2020. годину започели смо са моотом Буди уз уметност желећи да истакнемо нашу тежњу да Галерија Матице српске и уметност коју чува постану део свакодневног живота људи. Имајући у виду околности у којима протиче ова година, трудимо се да у складу са могућностима овај мото и остваримо. У овим тренуцима када нам је простор за дружење и комуникацију ограничен, у Галерији Матице српске можете бити уз уметност!

ЗА УЖИВАЊЕ

Стална поставка Галерије Матице српске са изложбом Слике великих формата – сведочанства епоха води вас на путовање кроз српску уметност од тренутка настанка првих икона мајстора зографа у XVIII веку па све до модерниста XX века који су преиспитали и довели у питање значење слике. Уз слободно кретање кроз векове и стваралаштво познатих српских уметника, осетите дух прошлих времена и сазнајте све оно што до сада нисте знали о српској уметности. 

Изложба Матрица. Монологија Данила Вуксановића представља збирку клишеа Галерије Матице српске, сагладену кроз призму савремене уметности. Аутор и уметник Данило Вуксановић изложбом преиспитује живот предмета у музеју и указује на важност симбола прошлости као модела за стварање у актуелном уметничком тренутку, идејно спајајући и отварајући простор за несметану комуникацију и повезивање прошлости и садашњости. Посетите изложбу и сами преиспитајте процесе преношeња наратива и идеја у музејском и стваралачком контексту.

Поклон-збирка Драгише Брашована поред дела ликовне уметности, садржи и дела примењене уметности које је сам архитекта Драгиша Брашован предано сакупљао , а који су чинили део његовог животног простора: огледала, комоде, витрине, фотеље, свећњаке, лустере, сатове… Део наведених предмета, који су чинили свакодневницу приватног живота архитекте, сада је изложено за ваше уживање у Свечаном салону и Великој сали Галерије Матице српске.

ЗА НОВА ИСКУСТВА

Како бисмо ваш боравак и искуство уживања у уметности учинили јединственим, припремили смо посебну просторију у оквиру Сталне поставке Галерије Матице српске – собу за препуштање уметности. У синергији уметности, звука, простора и светла, имаћете прилику да будете сами с различитим уметничким делима и да их доживите на вама својствен начин. Посетите нас, разиграјте своје мисли и осећања, преиспитајте их у додиру с уметничким делима и препуштајући им се дозволите да вас поведу…

Музика свуда почетком новембра Галерија Матице српске се придружила акцији Београдске филхармоније Музика свуда и постала дом класичне музике. Како би сви наши посетиоци обогатили своје искуство уживања у уметности, музејску тишину у наредном периоду замениће композиције великана класичне музике. 

ЗА ПОРОДИЧНУ АВАНТУРУ

У оквиру новог едукативног програма Мој Град. Новосадаске уметниче приче, креирали смо и породични водич. Родитељи, старатељи, баке и деке са децом користећи специјални штампани породични водич, кроз игру улога, занимљиве игре и задатке откриваће историју и наслеђе Новог Сада, посматрајући уметничка дела у сталној поставци Галерије. 

Сваке суботе на креативним радионицама са нашим најмлађим посетиоцима истражујемо, посматрамо и окртивамо најзанимљивије уметничке приче. Како и у новонасталим околностима не бисмо  деци ускратили могућност да у уметности уживају, сваке суботе родитељима шаљемо мејл са упуствима за креативну, уметничку игру шетњом кроз Нови Сад. 

ИЗ УДОБНОСТИ ВАШЕГ ДОМА

Из топлине и удобности вашег дома, можете уживати у видео прилозима серијала Инспирисани Француском.  У сарадњи са Француским институтом кустоси музеја широм Србије, у кратким двоминутним видео прилозима говоре о познатим српским уметницима који су живели и стварали у Француској. У дигитални свет из Галерије Матице српске пренели смо приче о Богдану Шупуту, Сави Шумановићу, Кости Хакману и Пеђи Милосављевићу. 

Сви прилози су доступни на званичном Јутјуб каналу Француског института Србије и Галерије Матице српске.

Обојите вашу свакодневницу бојама, мислима и звуцима уметности, која живи на само један корак или клик од вас. Будите уз уметност!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *