BUDI UZ UMETNOST I O SARADNJI PER.ARTA SA USTANOVAMA KULTURE

U trenucima kada nam je prostor za druženje i komunikaciju ograničen, u Galeriji Matice srpske naši posetioci mogu biti uz umetnost! Tokom vikenda (4.-6.decembra), Galerija će biti otvorena za posetioce od 10.00 do 17.00 sati, zato iskoristite slobodne dane i budite uz umetnost!

Pored mogućnosti obilaska stalne postavke nacionalne umetnosti XVIII, XIX i XX veka, Poklon-zbirke Dragiše Brašovana i izložbe Matrica. Monologija Danila Vuksanovića, za vaša nova iskustva prepustite se:

  • Sobi za prepuštanje umetnosti u kojoj vas tokom decembra očekuje slika Lazara Vizarevića, Mrtva priroda iz 1958. godine, koja je kao i umetnikova slikarska poetika utemeljena na duhovnosti i spiritualnosti vizantijske slike. Umetnik ne traga za lepotom, već sadržajem, stvarajući svoj poetizovani svet uz pomoć brojnih prepoznatljivih asocijacija. Prepustite se plavim tonovima  i imaginarnom svetu slike Lazara Vozarevića, koji dočarava i muzika „Metamorfoze“ Filipa Glasa, u izvođenju Branke Parlić.
  • Zahvaljući akciji Muzika svuda Beogradske filharmonije, tokom decembra u Galeriji vas očekuju nove kompozicije Antonjina Dvoržaka i Petra Iliča Čajkovskog, koje će obojiti muzejsku tišinu i dati novu notu vašem doživaljaјu umetničkih dela.

Iz udobnosti doma, tokom decembra i januara, možete se upustiti i u novi umetničko-gastronomski izazov Galerije Matice srpske Ukus umetnosti, koji će tokom decembra i januara biti aktivan na društvenim mrežama. Malo vremena, malo uživanja u umetnosti, malo kreativnosti i u duhu praznične atmosfere podelimo recepte inspirisane umetnošću!

Detaljnije informacije o programima Budi uz umetnost, kao i ilustracije možete pronaći u prilogu mejla.

Per.Art i ustanove kulture

Povodom obeležavanja 3. decembra, koji je 1992. godine proglašen za Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, Per. Art organizacija je pripremila sadržaj kojim ukazuje na aktivnosti kojima  svakodnevno utiču na veću vidljivost i prisutnost osoba sa intelektualnim invaliditetom u društvu. Zahvaljujući partnerstvima sa ustanovama i organizacijama kulture, među kojima je i Galerija Matice srpske, Per.Art organizacija izvela je brojne predstave, izložbe, radionice, sprovodeći inkluziju i boreći se za istinski inkluzivno društvo. Koliko je saradnja sa ustanovama kulture značajna, možete pročitiati u tekstu saopštenja Per.Art-a koji Vam dostavljamo u prilogu mejla.

Izjave stručnjka u kulturi (dr Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice Galerije Matice srpske, prof. Siniše Bokana, dekana Akademije umetnosti Novi Sad, dr Miodraga Koprivice, generalnog direktora, JMU “Radio-televizije Vojvodine“, Nemanje Milenkovića, direktora fondacije Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture, mr Tijane Stanković Pešterac, direktorke Muzeja Vojvodine  i Mihajla Nestorovića, direktora Pozorišta mladih) o organizaciji i saradnji sa Per. Art-om možete pronaći na linku: https://vimeo.com/486859838?fbclid=IwAR3p1ZUvja-edmoaMwNkdiE979IeEiMlHHflazSX_xQBAhBT1se_A1Tydrk

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *