БУБАМАРИН СВЕТ – ТАТЈАНА ПУПОВАЦ

БУБАМАРИН  СВЕТ – ТАТЈАНА ПУПОВАЦ

fotografija2305

Промоција збирке песама за децу „Бубамарин свет“ ауторке Татјане Пуповац, одржана је у Културном центру Новог Сада, у склопу програма Трибине младих, у среду 28. септембра у 18 часова. Пред пуном салом деце и одраслих, поред песникиње, говорили су књижевник Мирослав Алексић и глумица Биљана Мрмош.

fotografija2310
Књижевник Мирослав Алексић је на самом почетку говорио о српској књижевности за децу, потом истакао квалитете рада песникиње Пуповац и потврдио закључак критичара и рецензената да је Татјана Пуповац зрео аутор, и са својом збирком „Бубамарин свет“ тренутно један од најбољих дечијих песника у српској књижевности. Како је господин Алексић једна свестрана личност, велики познавалац књижевности и уметности уопште, за младог песника као што је Татјана Пуповац, ово је велика част и подстрек за даље стварање.Уз неколико анегдота из песничког живота својим говором, књижевник је започео промоцију у пријатној, срдачној и топлој атмосфери, коју је публика осетила и дочекала отвореног срца.

 

fotografija2307
Потом се присутнима обратила Биљана Мрмош, која је по професији глумица али и професор српске књижевности и језика. Како је на збирци „Бубамарин свет“ радила као лектор, коректор и илустратор, присутнима се обратила са књижевно-критичког становишта, истичући стање у данашњој дечијој књижевности и наводећи оно што ову збирку чини посебном, шта она поручује и шта деци доноси и предаје. Потом је говорила о раду на илустрацијама и изабраним песмама које су је инспирисале, закључујући да ће сви читаоци и сами видети пред очима живе и шарене ликове, те да је овај рад за њу представљао посебно задовољство. Свакако је занимљива чињеница да су песникиња Пуповац и глумица Мрмош рођене сестре, па је публика могла дачује и неколико занимљивих детаља из приватног живота песникиње који потврђују да је љубав, топлина, порука да се лепота лепотом враћа, а срећа проналази свугде око нас и да је треба тражити, и све оно добро које је уписано у стихове ове збирке, заправо дошло на папир ове књиге директно из срца и карактера саме песникиње, што опет говори о њеном таленту и одсуству комерцијализовања и подилажења читаоцима.

fotografija2308
На самом крају обратила се ауторка Пуповац, која је свој говор започела уз велике речи захвалности људима који су подржали њен рад и учествовали у њему. Потом је поделила са присутнима емотивну слику тога како се „рађала“ њена књига и како је за њу то био један од најлепших момената у животу. Затим се обратила свима са жељом да се око деце треба трудити, да треба да им се укаже на лепоту и обезбеди здраво детињство и одрастање, што је заправо порука и целе њене збирке. Читајући неколико својих песама, публику је потпуно увела у свет среће, љубави, доброте, редајући стихове о животињама, биљкама, дечијим првим симпатијама, предметима, појавама на небу, и свим осталим мотивима и темама које је изабрала и оживела у песмама, на трен је све присутне одвела у неки лепши свет мамећи им осмехе на лицима.
У таквој атмосфери се промоција и завршила. Присутни су са једним посебним осећањем задовољства и озареним лицима, чекали да им се ауторка потпише на збирку коју су поносно носили кућама успут препричавајући оно што су запазили и где су се и сами пронашли. То потврђује да је „Бубамарин свет“ збирка поезије за децу која се одмах прима за срца и прихвата као једно вредно дело, а ауторка Татјана Пуповац изванредно талентован песник који осећа лепоту и импулсе живота, и која својом јасношћу и прецизношћу израза лако проналази пут до свих читалаца, и деце и одраслих.

Б. М.

bubamara

БУБАМАРИН САН

У шуми крај пања

Бубамара сања,

Па се у сму смешка

и туфнице чешка.

 

Смешка се и сања

дивна путовања.

У бескрајном лету

ужива по свету.

 

Ох, ево је Грчка!

Ту ножице брчка.

По чај на брзину

одлети у Кину.

 

Аргентином плеше

и сви јој се смеше.

Па кад се занесе

крилима протресе.

 

И зима јој прија.

По Алпима скија.

Сан је сваке бубе

да оде до Кубе.

 

Трајала би ова

дивота од снова,

али сунце сину

изнад плавог крова.

 

Бубамара скочи,

росом опра очи,

И буде јој мило

како јој је било.

 

“Радосна сам, чила!

Ух, где сам све била!

Испричаћу свима

шта на свету има!”

 

БАШ ВАЖНО

 

Постоји нешто веома важно

што свако дете сазнати треба,

и баш то важно брзо се учи

од меке Траве, Дрвета, Неба…

 

Знање о томе лако ћеш стећи.

Љубави мораш имати прво.

Па где год кренеш отвори срце

и за почетак загрли Дрво.

 

Наслони главу, мало ослушни.

Чућеш под кором да нешто куца.

И буди срећан, јер то ти Дрво

узвраћа музиком свога срца.

 

На меку Траву понекад лези,

ал’ мораш бити веселог лица

кад Трава започне да те мази

и смехом својим да те голица.

 

Ка светлом Небу подигни поглед,

мора да сија и твоје око.

Видећеш како зракама својим

сву твоју душу греје дубоко.

 

И многе године када прођу,

а срце твоје остане чисто,

седи старац са штапом кад будеш

све ово и даље ради исто.

 

Аутор: Татјана Пуповац

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *