„BELLA CIAO“ POSLEDNJI PUT ZA 159. SEZONU!

Od numere Bella ciao koja je u izvođenju Opere Srpskog narodnog pozorišta obišla svet, preko pozorišta na kućnim adresama i Ode radosti sa distancom, sve do pretvaranja čitavog grada i njegovih četvrti u male pozornice. Tako je izgledalo nešto više od protekla dva meseca 159. sezone Opere Srpskog narodnog pozorišta.

U petak, 5. juna, tačno u 19 časova, kada i inače počinju operske predstave u pozorištu, Opera Srpskog narodnog pozorišta zaključiće 159. sezonu i više od dva meseca rada „na distanci“. Reč je o dvadesetpetominutnom koncertu – OperAlive.

„Ovo je priča o usamljenosti muzičara koji stvara u svetu sa distancom i bez publike. Ujedno ovo je i priča o svemu što smo zajedno uradili u poslednja dva meseca u pokušajima da dođemo do svoje, a negde i nove publike. Sada se vraćamo prozorištu, a ovaj koncert je posvećen upravo tom putu i povratku,“ priča italijanski dirigent Andrea Solinas.
Ideja je da se u 25 minuta ispriča kako je izgledalo dva meseca rada „od kuće“, pa tako koncert počinje usamljenim muzičarem, kome se postepeno i bez pauze pridružuje ostatak članova ansabla. Hor, orkestar i solisti Opere Srpskog narodnog pozorišta tako će sada po prvi put nastupiti zajedno na jednom mestu od kada je 16. marta, kada je odlukom Vlade zabranjeno okupljanje više od 100 ljudi uzatvorenom prostoru, čime je faktički pozorište zatvoreno.
„Uzbuđenja nam ne manjka. Pravi izazov je bio kako pronaći prostor sa prirodnim pregradama, sa prirodnom klimatizacijom i to smo uspeli da pronađemo u samoj zgradi. Podelili smo ansambl u grupe, i napravili propisane distance između njih i sada su u toku probe. Svima je najviše zapravo nedostajalo da sviraju zajedno,“ priča direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Na koncertu OperAlive učestvovaće preko 40 muzičara, 20 horista, solisti, kao i dirigent, gost iz Italije, Andrea Solinas, a program uključuje opersku klasiku od Habanere iz Karmen, preko Betovenove Ode radosti do Pučinijeve Toske.

Koncert je prvobitno trebalo da se održi 29. maja, ali je zbog vremenskih uslova pomeren nedelju dana kasnije.

 

Izvor: SNP

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *