„БАЛКАНСКА МЕЂА“-ИНСПИРИСАНО ИСТИНИТИМ ДОГАЂАЈЕМ

Дугонајаваљивани филм „Балканска међа“ синоћ је изведен пред новосадском публиком у биоскопу „Арена Синеплекс“. Ни додатна три термина за приказивање филма нису била довољна да се испуне захтеви публике, јер се и поред тога тражила карта више.

Овај антиратни српско-руски филм,чија тематика  се односи на  бомбардовање  Србије 1999.године, како га је дефинисао копродуцент и један од главних глумаца, Милош Биковић,  дефинитивно је побрао све симпатије публике.

„Филм може бити добар показатељ младима који нису доживели бомбарадовање и који га можда памте само кроз фотографију и текст у неком историјском уџбенику, да им пружи емотивни утисак да они то проживе кроз филм. Да саосећају са јунацима филма, својим народом, са својим родитељима и да на тај начин то постане део њиховог искуства. Осим што је визуелно убедљив спектакл,  смех, љубав и пријатељство су контрапункти у овом филму и они јесу суштина и то је оно што остаје после трагедије која се зове рат“- рекао је Биковић и додао да  је  овај филм сниман више од годину ипо дана и да је продукција заиста била на највишем могућем нивоу, што ће уосталом моћи да виде сви они који буду желели да погледају овај филм.

Милош Биковић

Младој српској глумици, Милени Радуловић, је како каже ово била најзначајнија улога у каријери. „Јако сам срећна и захвална што су баш мене изабрали да тумачим лик једне овако храбре и снажне жене која у најгорим ситуацијама не мисли о себи већ мисли о другима. Јасна, лик жене коју тумачим у овом филму пролази кроз низ тешким емотивних ситуација. Екипа овог филма је заиста сјајна и била је уз мене стопроцентно и посветила ми се апсолутно. Најтеже ми је било физички изнети сцену у породолишту док носим бебу од месец дана, а иза нас креће пиротехника.“- рекла је Милена и додала да је порука овог филма по њој  свакако антиратна и да рата више никада не треба да буде.

                                                                     Милена Радуловић

Александар Радојичић, публици познат из мноштва новијих  српских филмова, овде тумачи улогу Албанца који је припадник  војне полиције на Косову 1999.године. “ Ово је била врло важна улога за мене као глумца  и веома захтевна. Моја улога у овом филму је врло специфична и заправо показује да  у рату нема само добрих и лоших, већ да је то много комплекснија ствар и да рат извлачи оно најгоре из људи, поготово из оних који су научили да живе једни са другима на истој територији, како год да се звала та земља. „- рекао је Радојичић.

„Иницијатива за овај филм је пре свега дошла са руске стране, то је Милош већ вероватно рекао да су њега звали да игра Руса, па је он предложио да ми ту учествујемо и као копродуценти, тако да смо онда заједно одлучили да правимо овај филм. Ми смо се потрудили да ту мало више истакнемо нашу српску причу него што је то било раније. „- рекао је Миодраг Радоњић један од глумаца  и копродуцената овог филма.

„Обзиром да играм једног јаког негативца, за мене као глумца је то заиста био прави изазов,  јер никада до сада нисам играо такву врсту улоге, а као копродуцент морам да имам непристрасан став о свему, па и о самом бомбардовању којег се јако добро сећам, иако сам тада био дете“- додао је Радоњић.

                                                   Миодраг Радоњић, глумац и један од копродуцената

 

Према речима копродуцената, премијера овог филма се сасвим случајно поклопила са предстојећом двадесетогодишњицом НАТО агресије на Србију.

текст: Јелена Допуђ

фото: А. Јовановић

Извор: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.