АВГУСТ У НОВОСАДСКИМ КУЛТУРНИМ СТАНИЦАМА – МУЗИЧКИ ПРОЈЕКТИ, ФИЛМ, ИЗЛОЖБА, КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ

Прошлу недељу обележили су бројни уметнички догађаји одржани у културним станицама широм Новог Сада, те је тако публика била у прилици да ужива у изложби, музичко – сценском перформансу, концерту, филмовима. И ова недеља биће богата разноврсним културним садржајима, а сви ће бити реализовани у складу са епидемиолошким препорукама и мерама превенције против Ковида – 19.

„Покретница” фестивал савременог плеса и перформанса један је од пројеката који је добио средства на Јавном конкурсу „Уметници. Сад!” и почиње 17. августа у Културној станици Свилара. Истог дана ће се у оквиру „Pocket Globe”, музичких путовања која се одржавају у Еђшегу, представити Драгана Кузмановић. У оквиру Француског летњег биоскопа, на платоу Свиларе ће у среду бити приказан филм „Као дечаци” Жилијен Алар. Изложба „Чувари 8+8+8” Снежане Вујовић Николић биће отворена у четвртак у Свилари, док ће публика већ у петак моћи да ужива у промоцији књиге „Бунт деце социјализма” Душана Весића, такође у Културној станици Свилара. Петак и Еђшег резервисани су за „Кликник”, пројекат Младена Каназира, који је добио средства у оквиру Јавног позива локалним уметницима, у склопу пројекта „Уметници. Сад!”. Публика ће имати прилику да прати уметничке садржаје онлајн, путем Фејсбук странице културних станица.

„Покретница” фестивал савременог плеса и перформанса, од 17. до 22. августа у Свилари

Овај фестивал иницијатива је „Покретница” колектива и укључује уметнице које се баве савременим плесом и музиком у Новом Саду и које се, већ годинама, боре за континуитет и опстанак у постојећим условима. Програм фестивала подразумева извођење плесног перформанса, концептуално музичко вече, плесне радионице, отворену пробу, као и радионицу која се бави бригом о телу. Фестивал траје до 22. августа.

Музика света у Еђшегу  од 21 сат

Сваког понедељка и четвртка од 21 сат, у Културној станици Еђшег одржавају се „Pocket Globe”, музичка путовања, у којима публика може да ужива путем Miksklaud платформе.

Изложба „Чувари 8+8+8” у четвртак у Културној станици Свилара

Културна станица Свилара у четвртак, 20. августа, у 19 сати, угостиће Снежану Вујовић Николић и њену изложбу „Чувари 8+8+8”. На изложби ће бити представљени радови под заједничким насловом „Чувари”. Како каже ауторка, ова тема је настала као последица размишљања о постојању и природи сила и енергија које нас воде током живота, стварања и разумевања и откривања света. Чувари као природне силе, као наша духовна богатства и знања, представљени су на овим радовима кроз апстрактне форме, као фантастична бића. Отварање изложбе публика ће моћи да испрати онлајн, путем Фејсбук странице Студентског културног центра. Изложба траје до 27. августа и организована је у складу са превентивним мерама донетим услед епидемиолошке ситуације – у простору Културне станице Свилара моћи ће да борави максимално 10 људи, уз поштовање прописане дистанце и обавезно ношење маске.

Промоција књиге „Бунт деце социјализма” Душана Весића у петак у Свилари

Књигом „Бунт деце социјализма”, о првој генерацији бендова новог таласа, Душан Весић заокружује трилогију о најважнијим моментима југословенске рок културе. Детаљна прича о овом периоду, неумољива хроника писана карактеристичним Весићевим стилом, који Бранимир Штулић пореди са борхесовским, уз обиље занимљивих и мање познатих података биће представљена у петак, 21. августа, у Културној станици Свилара. Промоцију књиге „Бунт деце социјализма”  публике ће моћи да прати онлајн, путем Фејсбук странице Културне станице Свилара.

Пројекат „Кликник” у петак у Културној  станици Еђшег

Музички пројекат „Кликник” Младена Каназира биће одржан у петак, 21. августа, у Културној станици Еђшег. Путем званичног Јутјуб канала колектива биће представљена треп и драм eнд бејс селекција извођача Rcallz, Gugutka, Run the Chains и Douchemoney, уз мини концерт Ničketa3000, новосадског драматурга, који већ деценију ствара на пољу домаћег репа са својом групом Кардеж и Кликом. Биће организован и мини-панел на ком ће Ničke3000 и Douchemoney образложити свој принцип рада, те делити савете везане за креативни процес стварања музике. Програм почиње у 15 сати. Пројекат „Кликник” један је од 22 пројекта који су добили средства на Јавном позиву „Уметници. Сад!”. 

Прошле недеље публика је могла да ужива у музичко-сценском перформансу „Пловидба” у режији Владислава Велковског, који се одиграо у Културној станици Еђшег. Такође, ова културна станица угостила је и Милицу Денковић и њену изложбу „Просторна одисеја: дестинација дистопија”, а у Културној станици Свилара имали смо прилику да слушамо концерт Ирене Јосифоске и Александра Ђермановића. Ови пројекти део су Јавног позива локалним уметницима, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!” Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, чији је циљ јачање новосадске културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализација културе и јачање публике.

Партнер на пројекту је компанија Меркатор С. 

Извор: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *