АРХИТЕКТУРА У ФОКУСУ КАЛЕИДОСКОПА КУЛТУРЕ – ОТВОРЕН КОНКУРС ЗА ДИЗАЈН ЈАВНИХ ПРОСТОРА У НОВОМ САДУ

У склопу припрема за овогодишњи Калеидоскоп културе, који ће бити одржан од 2. септембра до 8. октобра у Новом Саду, а у духу постављања нових стандарда у савременој архитектури културне престонице, отворен је нови урбанистичко-архитектонски конкурс за идејна решења поводом уређења малих јавних простора под називом „Нова места”, у сарадњи са Друштвом архитеката Новог Сада и Градском управом за грађевинско земљиште и инвестиције, на који своје идеје и пројекте до 19. јула може да преда стручна јавност.

 

Архитекте, урбанисти, пејзажне архитекте, као и студенти из ових области, позвани су да предложе решења за уређење укупно четири локације у Новом Саду: Трг галерија, парк поред Скупштине АП Војводине, видиковац изнад тунела у наставку Моста слободе и зелена површина на Булевару патријарха Павла. На конкурс у износу од 1,44 милиона динара заинтересовани могу да се пријаве путем портала јавних набавки, а више информација о конкурсу и конкурсна документација доступни су путем сајта пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” и сајта Друштва архитеката Новог Сада.

Поред новорасписаног конкурса за „Нова места”, у току је и јавни конкурс у укупној вредности од 2,4 милиона динара, за допуну програма овогодишњег Калеидоскопа културе, чији фокус је, између осталог, и на архитектури, као једној од пет уметности које ће током пет недеља бити представљене у Новом Саду. Више информација о конкурсу који је отворен до 5. јула може се пронаћи на званичном сајту Европске престонице културе.

 

Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” већ четири године уназад ствара нове просторе намењене суграђанима, са циљем да се током Калеидоскопа културе културни садржаји додатно прошире у све делове града. Четири нова и претходно уређених 36 комшијских места, постаће нови простори за сусрете грађана и организовање културних садржаја, како за предстојећи Калеидоскоп културе, тако и за друге манифестације и догађаје.

Уз „Нова места” која уређују комшијске просторе у граду и приградским насељима, у оквиру титуле Европске престонице културе сређује се и обнавља и пет средишта културе Новог Сада: Подграђе Петроварадинске тврђаве, Алмашки крај, центар града, простор Великог Лимана, као и мрежа културних станица.

Извор: Нови Сад – Европска престоница културе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *