АПЕЛ СЕКТОРА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ МУП-А – „ПОЖАРИ НА ОТВОРЕНОМ ПРОСТОРУ“

Имајући у виду период веома топлог и сувог времена које погодује настанку и развоју пожара на отвореном простору, који се веома брзо шире и могу захватити велике површине те представљају реалну опасност за животе и здравље грађана и проузроковати велике материјалне штете, Сектор за ванредне ситуације МУП-а апелује на све наше грађане да буду одговорни и поштују закон као и да буду веома опрезни приликом употребе отвореног пламена и да, уколико примете пожар, одмах о томе обавесте ватрогасно-спасилачку јединицу на број телефона 193.

Подсећамо наше грађане да је Законом о заштити од пожара и другим законима забрањено спаљивање траве и ниског растиња на отвореном простору, остатака стрних усева, спаљивање смећа, као и ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме.

За непоштовање ових законских одредби запрећене су и прописане новчане казне. Казне за физичка лица која прекрше одредбе овог Закона крећу се од 10.000 до 50.000 динара, док казне за спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа за физичка лица износе 10.000 динара, а за правна од 300.000 до 1.000.000 динара.

Уколико дође до пожара потребно је што пре обавестити ватрогасну службу на број телефона 193.

Сектор за ванредне ситуације ће у наредном периоду, заједно са другим линијама рада Министарства унутрашњих послова, надлежним инспекцијским службама републичког и локалног нивоа, појачати надзор и обилазак терена ради проналажења неодговорних грађана који не поштују законске одредбе и њиховог процесуирања, а све у циљу смањења броја пожара на отвореном простору и повећања безбедности наших грађана.

Извор: Општина Беочин

фото: pexels.com

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *