АЛЕKСАНДАР СТАНОЈЕВИЋ: KОМУНИKАЦИЈА ПОГЛЕДОМ

Галерија на Штрафти

Бул. Михајла Пупина 21

24. август – 1. октобар 2021.

 

Од 24. августа до 1. октобра 2021. године у Галерији на Штрафти млади уметник Александар Станојевић ће новосадској публици представити пројекат Kомуникација погледом.

Рад је базиран на истраживању личности, унутрашњем портрету, са свим емоцијама. Богатим наносима боја и пигмената, апстраховани портрет спонтано настаје и формира се из самог сликарског процеса. Портрети које сликам су углавном приказани анфас, спреда, док редукцијом или потпуним изостављањем детаља на лицу, као и агресивним приступом/третманом сликаних површина (гребањем, отискивањем, рибањем, гажењем) додатно наглашавам људску тескобу и отуђеност савременог човека.
Сликарски радови које реализујем у серијама, приказани у низу или као група радова, могу се ишчитавати и као успостављање одређене типологије маскирања и прикривања – оно чему је склон човек данашњице. На тај начин, указујем на друштвене појаве, социјалне односе као и природу човека који трага за својом истином у свету који га окружује.

Александар Станојевић (1992. Параћин)

Дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду, одсек – сликарство, у класи проф. Босиљке Зиројевић Лечић где је тренутно на мастер студијама. Боравио је у резиденцијалном пројекту  Summer Academy of Fine Arts u Salcburgu  у Салцбургу, Аустрија, 2015. године, као и у студентској размени у оквиру Ерасмус програма на  Facultad de Bellas Artes, Alonso Cano, Universidad de Granada, Шпанија 2017. Исте године постаје ментор и ликовни педагог Ђачке ликовне колонија Параћин – Грза. До сада је имао 12 самосталних изложби и учествовао је на многим групним изложбама. Добитник је прве награде 44. Палете малдих Ликовне галерије Kултурног центра Врбас. Члан је СУЛУВ-а од 2021. године. Живи и ствара у Новом Саду.

Извор: Галерија Бел Арт

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *