АФОКРАВАТЕ ДИВНЕ БИЈЕЛИЋ У ДРУШТВУ НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ – 29. МАРТА

У четвртак, 29. марта 2018. године с почетком у 19 часова у  Клубу Друштва новинара Војводине, Војвођанских бригада 17, 3 спрат, председник Друштва новинара Војводине, Младен Булут, отвориће изложбу нове софистициране модне линије АФОКРАВАТЕ ДИВНЕ БИЈЕЛИЋ.

У програму учествују: Ксенија Катанић, Младен Булут, Дивна Бијелић

Улаз слободан.

Приказ за каталог изложбе написала је наша истакнута глумица и креаторка Горица Поповић. У каталогу имамо прилику да прочитамо и мишљење књижевне и ликовне критичарке Ксеније Катанић, као и приказ који је написао књижевник Миладин Берић. Афокравата је нова кованица ауторке мр Дивне Бијелић која је настала спајањем речи афоризам и кравата. На изложби ће бити представљено педесет уникатних  афокравата.  Игром композиције текста на српском, руском и енглеском језику Дивна Бијелић је на афокраватама различитих боја исписала своје афоризме. Подсећања ради ауторка изложбе је 2011. на Универзитету у Београду одбранила магистарску тезу посвећену „Српском политичком афоризму“. Ово је њен први корак у свет моде и дизајна.

Мр Дивна Бијелић објавила је пет књига: „Земља без рама“, записи и песме, 1995; „Сан господина Н“, роман, 1998; „Љубавни хепиенд“, поезија, 2003; „Писмо за Христифора (размажена држава), роман“, 2010; „Порекло и теорија афоризама“, научна књига, 2014. Пише прозу, поезију, рецензије, стручне и научне текстове. Радила је и као новинар листа „Дневник“, тв Канала 9, и као водитељ и аутор програма „Пинокио и Калимерка“ у Малом центру културе. Поред новинарског ангажмана повремено ради и као професор. Магистрирала је на тему „Српски политички афоризам“ 2011. на Универзитету у Београду, као једина у региону. 2016. год. предала је завршну верзију докторске дисертације из области кратке форме на Филозофском факултету у Новом Саду. Чека на одбрану. Њена дела су превођена на енглески, руски, словеначки, македонски и албански. Присутна је у антологијама Песникиње Војводине, Новија српска поезија, у лексикону Ко је ко у југословенском хумору и сатири, као и у неколико антологија афоризама. Члан је Друштва књижевника Војводине, Удружења књижевника Србије и почасни члан Друштва књижевника Београда. Председник је Креативног друштва „Панонија“    из Новог Сада  и Одељења за развој науке о књижевности Друштва књижевника Београда. Члан је Друштва новинара Војводине и члан Стручног савета ДКБ (Друштво књижевника Београда). Ово је њена трећа самостална изложба. Две претходне посвећене су фотографијама и мотивима белих голубова. Прва је отворена у Друштву књижевника Војводине 2012. године а одржана под насловом „Ђорђе и Милева“.  Друга је отворена и одржана у друштву новинара Војводине уз наслов ЉУБАВ СВЕТОГ ДУХА. Изложба АФОКРАВАТЕ ДИВНЕ БИЈЕЛИЋ“ је заправо први ауторкин корак у свет моде и дизајна. Изложбом је представљено педесет АФОКРАВАТА. Реч је о афоризмима исписаним на тканини разноврсних боја кравата. Афокравата је кованица коју је ауторка начинила спајајући две речи: афоризам и кравата. На свакој од кравата су исписани афоризми и максиме Дивне Бијелић на српском, енглеском и руском језику.

Извор: ТВ Арс Медија

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *