19. ЈУЛ – ДАН ПОСВЕЋЕН ФРАНЦУСКОЈ У СПОМЕН-ЗБИРЦИ ПАВЛА БЕЉАНСКОГ – МЕДИТЕРАН И ЛЕТО НА ТРГУ

Дан посвећен Француској у Спомен-збирци Павла Бељанског

Програм изложбе МЕДИТЕРАН У ДЕЛИМА  ИЗ КОЛЕКЦИЈЕ ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

 

Четвртак, 19. јул 2018.

19.30 сат – Спомен-збирка Павла Бељанског

Породица Бељански и уметници из колекције у Првом светском рату

предавање са синхроним преводом на француски

Предавач: Јасмина Јакшић Субић, аутор; превод: Француски институт у Србији – огранак у Новом Саду

Поводом обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата, а у сарадњи са Француским институтом у Србији у Спомен-збирци Павла Бељанског одржаће се предавање о учешћу прве генерације наших модерниста и породице Бељански у Великом рату, са синхроним преводом на француски језик. Кроз тумачење поставке ауторка ће указати и на дела Петра Добровића, Стојана Арлице и Марка Челебоновића настала на Азурној обали у периоду од 1927. до 1935. године.

О ИЗЛОЖБИ

Аутор: Јасмина Јакшић Субић

Изложбом Медитеран у делима из колекције Павла Бељанског отварају се нова сагледавања једне од најзначајнијих збирки модерне уметности кроз посебне тематске оквире. Избор од тридесет и једног дела тринаест аутора из колекције прати и богат програм, уз смењивање мањих поставки које додатно акутелизују тему Медитерана. Изложба која траје до 2. септембра, реализује се захваљујући подршци Министарства културе и информисања Републике Србије и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, као и сарадњи са многобројним појединцима, институцијама и амбасадама.

 

21 сат – Програм у оквиру ЛЕТА НА ТРГУ ГАЛЕРИЈА 2018, заједнички врт СЗПБ и ГМС

Филмско вече Камиj Клодел

Француски институт у Србији – огранак у Новом Саду

У знаку изложбе Медитеран у делима из колекције Павла Бељанског представљамо Француску играним филмом из 1987. године, о чувеној уметници Камиj Клодел. Камиј Клодел посвећује дане и ноћи својој страсти, скулптури. Имајући подршку оца и брата Пола, сања о уласку у атеље Огиста Родена. Пошто је показала свој таленат и одлучност да сарађује с њим, он је прима за своју ученицу. Камиј се заљубљује у ментора, постаје његова муза и оживљава своју успавану машту. Режију потписује Бруно Нуитен, а у главним улогама су Изабела Ађани и Жерар Депардје.

О МАНИФЕСТАЦИЈИ

Од 2012. године Спомен-збирка Павла Бељанског и Галерија Матице српске покренуле су манифестацију Лето у врту галерија, коју су Новосађани препознали као право „културно освежење“ током летњих месеци. Овогодишњем, седмом циклусу програма испуњеног пројекцијама филмова, концертима, предавањима и другим видовима презентовања култура различитих земаља, придружила се и Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића, те манифестација прераста у Лето на Тргу галерија. Сваког четвртка у 21 сат, уз бесплатан улаз, до 30. августа публику очекује занимљив програм у врту Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије Матице српске, као и Галерије ликовне уметности Поклон збирке Рајка Мамузића. Лето на Тргу галерија су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, као и Управа за културу града Новог Сада.

* Позивамо публику да, на адресу Спомен-збирке (Трг галерија 2, Нови Сад) шаље разгледнице, а на својим друштвеним мрежама поставља фотографије с Медитерана означене са #szpbmediteran. Крајем августа 2018. године успомене које буду поделили са нама биће приказане у оквиру својеврсне „изложбе публике“, под називом Поздрав с мора, као саставни део поставке Медитеран у делима из колекције Павла Бељанског.

 

Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.