Nalazite se ovde
Početna > Najave Događaja > TV DOKUMENTARAC O KUNU U SZPB-SERIJAL PORTRETI

TV DOKUMENTARAC O KUNU U SZPB-SERIJAL PORTRETI

Program izložbe tokom novembra 

DELATNOST GRUPE „ŽIVOT“ NA UMETNIČKOJ I POLITIČKOJ SCENI KRALJEVINE JUGOSLAVIJE TOKOM ČETVRTE DECENIJE 20. VEKA

Od 22. oktobra do 27. decembra 

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Izložba Delatnost grupe „Život“ na umetničkoj i političkoj sceni Kraljevine Jugoslavijetokom četvrte decenije 20. veka, autorke msr Marijane Vaščić, laureatkinje Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, realizovana je prema master radu nagrađenom prošle godine. 

Prateći program:

TV Film

Đorđe Andrejević Kun – serijal Portreti

Četvrtak, 26. novembar, 19 časova:

(RTV Beograd 1974, režija Milan Topolovački)

Projekcija dokumentarne TV emisije iz serijala Portreti, u sklopu programa izložbe Delatnost grupe „Život“, priređena je zahvaljujući ljubaznosti Programskog arhiva Radio-televizije Srbije. Polusatni dokumentarac snimljen povodom desetogodišnjice smrti Đorđa Andrejevića Kuna,dragoceno je svedočanstvo o jednoj epohi. Uz svedočenja savremenika poput prof. Đorđa Mano Zisija, emisija uvodi gledaoca u umetnikov životni i radni prostor, pominjući između ostalog i delovanje grupe „Život“ kao jedinstven primer prožimanja umetnosti i politike u četvrtoj deceniji 20. veka.

O IZLOŽBI

Izložba se fokusira na delovanje umetničkog kolektiva „Život“ od osnivanja koje se vezuje za 1934. godinu, pa sve do 1940. godine kada je održan njihov poslednji sastanak, nakon kojeg su usledila brojna hapšenja umetnika, što se smatra simboličkim krajem grupe. Grupa koja je funkcionisala kao umetničko-politički pokret postala je stožer socijalne umetnosti četvrte decenije i sinonim za angažovanu umetnost. Prema konceptu nagrađenog rada, izložene su u najvećem broju grafike, ali takođe i odabrani crteži, kroz koje su predstavljeni neki od najznačajnijih radova ključnih protagonista ove grupe. Postavka obuhvata dela iz muzejskih i privatnih kolekcija: Narodne biblioteke Srbije, Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja Jugoslavije, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Fondacije Vujičić kolekcije, čime je formirana celina radova koji međusobno korespondiraju i omogućavaju analizu ideologije ove grupe. Organizacija izložbe je, osim pozajmice dela, zasnovana i na saradnji sa institucijamama i pojedincima, među kojima su Radio-televizija Srbije, Radio-televizija Vojvodine i gospođa Mira Kun. Realizaciju izložbenog projekta omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, uz podršku Generali osiguranje, Srbija.Izložba traje od 22. oktobra do 27. decembra 2020. godine, uz raznovrstan program, koji se odvija u skladu s propisanim merama.

Ostavite odgovor

Top