Nalazite se ovde
Početna > Najave Događaja > TRUBADUR – IZMEĐU LJUBAVI I OSVETE

TRUBADUR – IZMEĐU LJUBAVI I OSVETE

Dva izvođenja, četvrtak, 9. maja i ponedeljak, 20. maja, scena „Jovan Đorđević“, 19.00

Zasnovana na viteškoj drami „El Trovador“ iz 1836. godine koju je napisao Španac Antonio Garsija Gutijeres, Tubadur je jedna od tri opere koje se smatraju vrhuncem Verdijeve umetnosti (uzRigoleta i Travijatu). Trijumfovala već prve noći u Rimu i nakon premijere, 19. januara 1853, odmah je priznata kao remek-delo i u samo nekoliko godina izvedena je u mnogim evropskim i svetskim operskim središtima. U SNP-u je Trubadur bio prvi put izveden 1921, i docnije nije silazio sa našeg operskog repertoara: bilo je četiri premijere (1951, 1966, 1976, 2008) i tri obnove (1955, 1981, 2019).

Teme opsesije, osvete, rata i porodice prenose se kroz likove koji predstavljaju dramatične kontraste. Centralni lik – i onaj koji je izgleda privukao Verdija jeste lik Ciganke Acučene, čak je razmišljao da operu naslovi njenim imenom. Kompozitor je u to vreme ovladao romantičnom i belkantskom tradicijom, uvrstio je vatrene likove, ekstremne dramske situacije i virtuozne zahteve prema pevačima, zaplet, muziku koja je transcendentna pa se opera i danas svuda u svetu sa velikim uspehom izvodi. U drugom činu je čuveni hor Cigana koji je postao jedan od najpoznatijih odlomaka u operskom repertoaru. Trubadur ima koncentriranu emocionalnu napetost koja traje tokom čitavog izvođenja, uz neverovatno bogatstvo melodike, što je ovom delu osiguralo trijumf i fantastičan je primer kako se melodijom mogu pojačati karakteri likova. Grof Luna i Leonora imaju upravo aristokratsku finoću linije, što odaje njihovo poreklo, iz Acučeninih arija izbijaju životni pokretači – ljubav prema sinu i želja da osveti svoju majku, dok je trubadur Manriko rastrzan između ljubavi prema Leonori, želje da oslobodi zarobljenu majku i da se osveti Grofu Luni.

Diriguje Željka Milanović, u ulogama su: Svitlana Dekar (9.5) / Danijela Jovanović (20.5) kao Leonora, dvorska damaJanko Sinadinović, k.g. NP Beograd (9.5) / Aleksandar Saša Petrović (20.5) kao Manriko, trubadur, Violeta Srećković (9. 5) / Marina Pavlović Barać (20.5) kao Acučena, stara Cigankau ulozi Grofa Lune je Željko RAndrić,Ferando, zapovednik Luninih vojnika Goran Krneta (9.5) / Strahinja Đokić, k.g. (20.5), Maja Andrić kao InesIgor Ksionžik kao RuizVladimir Zorjan kao Stari Ciganin,Aleksandar Tolimir kao GlasnikUčestvuju Hor i Orkestar Opere SNP-a.

 

foto: B. Lučić

Izvor: SNP

Ostavite odgovor

Top