Nalazite se ovde
Početna > Kultura > TREĆA NEDELJA KALEIDOSKOPA KULTURE- NOVI SAD POSTAJE PRESTONICA KNJIŽEVNOSTI

TREĆA NEDELJA KALEIDOSKOPA KULTURE- NOVI SAD POSTAJE PRESTONICA KNJIŽEVNOSTI

Dobitnici NIN-ove nagrade, Slobodan Tišma i Aleksandar Gatalica, kao i novosadski autor proze i poezije Laslo Blašković, a zatim i književnik, kritičar i urednik Franja Petrinović, mlade nade domaće književnosti Maša Seničić i Andrea Popov Miletić, ali i evropski priznati, višenagrađivani Dejan Tiago Stanković, Isabel Veri, Loran Seksik, Barbi Marković, Veronika Murek samo su neki od književnika zbog kojih će Novi Sad u narednih sedam dana biti sinonim za evropski centar književnosti.

Kulturne stanice Svilara, Eđšeg, Karavan ugostiće preko 20 priznatih stranih pisaca, gotovo 70 domaćih pisaca, preko 30 muzičara i tako zaustaviti Novi Sad na momenat jer je vreme za knjigu.

IZDVAJAMO:

Aleksandar Gatalica / Književno jutro na Najlonu / Tema: Književnost i muzika

20. IX 2020 / 09:00

Nedeljno jutro 20. septembra publika će provesti uz nesvakidašnji spoj muzike i književnosti, u razgovoru jednog od najznačajnijih savremenih pisaca Aleksandra Gatalice i profesora Akademije umetnosti, violončeliste Marka Miletića, kojim će moderirati dr Vladimir Gvozden, profesor na Odseku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta. Razgovor će biti emitovan onlajn putem Fejsbuk stranice Kaleidoskopa kulture kao i Jutjub kanala NoviSad 2021, ali i na samoj lokaciji, Najlon pijaci.

Noć književnosti – Evropske književne zvezde za domaću publiku

19. IX 2020 / 18:00 – 23:00

Jasminka Petrović (Švedska), Veronika Murek (Poljska), Barbi Marković (Austrija), Monika Kompanjikova (Slovačka), Loran Seksik (Francuska), Goran Vojnović (Slovenija), Sven Peters (Holandija/Belgija), Dejan Tiago Stanković (Portugalija), Izabel Veri (Valonija). Noć književnosti, publika će moći da prati onlajn, putem sajta Kaleidoskopa kulture, kao i Jutjub kanala Novi Sad 2021.

U osnovi događaja Noć književnosti je predstavljanje književnih dela pisaca koji žive i stvaraju u zemljama učesnicama festivala, a koja su objavljena i distribuirana u Srbiji na srpskom jeziku. Noć književnosti održava se u koordinaciji Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i novosadskog ogranka Francuskog instituta uz podršku klastera EUNIC Srbija i EU info point.

Ostali događaji:

-Međunarodni novosadski književni festival

21-25. IX 2020.

-Bulevar pesnikinja – Radmila Petrović i Maša Seničić

22. IX 2020. / 19:00 / Bulevar Books

-Oko(m) knjige – Gost Alen Bešić

23. IX 2020. / 20:00 / Kulturna stanica Eđšeg

-Knjiške večeri Milana Mumina

24. IX 2020. / 20:00 / Kulturna stanica Karavan

-Novi Sad u savremenoj književnosti – tri generacije novosadskih pisaca

Slobodan Tišma, Milan Tripković, Marijana Čanak, Andrea Popov Miletić, Franja Petrinović i Laslo Blašković

25. IX 2020. / 19:00 / Kulturna stanica Svilara

Kaleidoskop kulture je celogodišnji projekat kulture zajedništva koji kroz različite procese spaja umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane i posetioce, da bi krajem leta predstavio prostore i programe širom grada promovišući jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada.

Satnicu i detaljne informacije o programima možete pronaći na zvaničnom sajtu Kaleidoskopa kulture.

Ostavite odgovor

Top