Nalazite se ovde
Početna > Najave Događaja > PUTOVANJE IZ BEOGRADA I NOVOG SADA NA JADOVNO 15. JUNA

PUTOVANJE IZ BEOGRADA I NOVOG SADA NA JADOVNO 15. JUNA

Desetu godinu za redom, 78 godina od stradanja, sa blagoslovom Episkopa gornjokarlovačkog G. G. Gerasima obeležićemo Dan sećanja na Jadovno.

Polazak autobusa iz Beograda i Novog Sada.

U subotu 15. juna, okupićemo se oko 11 časova kod Šaranove jame na Velebitu gde će u 12 časova biti služen parastos.

Nakon toga, uputićemo se uzbrdo, mučeničkom stazom jadovničkom, oko 7,5 km do mesta nekadašnjeg sabirnog logora Jadovno u Čačića dolcu gde smo podigli Časni krst 2012. godine.

Nedaleko od mesta logora, nalazi se devastirani spomenik podignut na betonskom pločom pokrivenoj jami u kojoj i danas leže mošti žrtava. Tu smo prošle godine podigli Časni krst.

Na povratku, uputićemo se u Smiljan do crkve Sv. Petra i Pavla u krugu memorijalnog centra Nikola Tesla. Uz samu crkvu nalazi se masovna grobnica sa telesnim ostacima preko 550 Srba iz Smiljana i okoline pobijenih tokom Drugog sv. rata uz koju smo prošle godine podigli Časni krst.

Nastavljamo put prema Manastiru u selu Medak, posvećenog Usjekovanju glave Svetog Jovana Krstitelja gde će biti priređen ručak.

Odatle sledi povratak kući.

Prilikom prijavljivanja dostaviti: ime, prezime, broj pasoša, broj telefona i imejl adresu.

Za učesnike nastojimo obezbediti što povoljniju cenu prevoza autobusima:

– iz Beograda i Novog Sada 1.000 dinara. Uplate kao donacija na račun udruženja Jadovno 1941. u Beogradu: 2075090000001-63 kod Sberbank Beograd.

Molitveno sabranje na Velebitu je prijavljeno i odobreno od strane policijske stanice Gospić čiji će radnici obezbeđivati skup.

Organizator putovanja i sabranja na Velebitu je Udruženje Jadovno 1941. iz Banja Luke

PRIJAVA ZA PUTOVANJE JE OBAVEZNA:

Zainteresovani za polazak iz Beograda i Novog Sada, treba da se prijave putem telefona predsedniku udruženja Jadovno 1941. za Srbiju Veljku Đinoviću 064 4216 548 ili putem elektronske pošte: djinovicveljko@gmail.com ili udruzenje@jadovno.com .

 

 

Izvor: Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca – „Obilić 1912-1918“ – Novi Sad

Ostavite odgovor

Top