download angry ip scanner for windows 10 64 bit droid4x for pc windows 10 miniclip games free for pc windows 7 free download whatsapp on pc windows 10 enable administrator account windows vista home premium free hd video converter free download for windows 10 haspusersetup exe windows 10
Налазите се овде
Почетна > Култура > Позориште > ПОЧЕО РАД НА ДРАМСКОЈ ПРЕДСТАВИ ,,ВЕЛИКА ДЕПРЕСИЈА“

ПОЧЕО РАД НА ДРАМСКОЈ ПРЕДСТАВИ ,,ВЕЛИКА ДЕПРЕСИЈА“

У Српском народном позоришту јуче, 17. септембра, започет је рад на драмској представи Велика депресија која у свом оригиналном наслову носи назив Вилица Ебена Бајерса.

Аутор драме је млади домаћи драмски писац Филип Грујић, а представу режира Марко Челебић, чија је ово уједно и дипломска представа.

У представи играју: Бранислав ЈерковићТијана МарковићАљоша ЂидићПредраг Момчиловић и Страхиња Бојовић. Учествују и студенти са класе глуме Бориса Лијешевића, АУ Нови Сад.

Сценограф је Катарина Шијачић, костимограф Сташа Јамушаков, композитор Новак Ашковић, за сценски покрет задужена је Андреја Кулешевић а дизајн светла радиће Марко Радановић.

Премијера је планирана за новембар 2020.

Историјска прича – приручник за читање

После Првог светског рата, радијум је био коришћен у свакодневном потрошачком животу. Сматрало се да лечи све, од менталних болести, анемије, па све до импотенције. Био је саставни део путера, пасте за зубе, пијаће воде. Међутим, радон (који се сматрао лековитим) имао је кратак животни век – од свега 3,82 дана. Стога, кад би дошао до купца, његова би се лековитост изгубила.
Вилијам Х. Бејли, оптужен 1915. године да је лажирао диплому са Харварда, одлучио је да користи чисту радиоактивност уместо радона, која остаје у телу до 1500 година. Тако је направио свој напитак – 
Radithor. Њега је рекламирао као „a cure for the living dead“ и „perpetual sunshine“.
Ебен Бајерс, богати плејбој, голфер и син угледног власника фабрике железа, био је један од првих конзумената тог напитка од којег је умро након неколико година конзумирања. Све су новине то објавиле, јер је Ебен Бајерс
 био угледни грађанин Њујорка.
Њујорк тајмс
 је написао чланак „Еverything was fine until his jew fell off“ (Све је било у реду док му није отпала вилица).
Након његове смрти, напитак 
Radithor био је забрањен, као и коришћење радиоактивности у потрошачком свету.

Термин Radium girls настао је по девојкама из Њу Џерзија и Илиноиса које су радиле у фабрикама, са радијумом. Од рада су и умрле. Званичници су прикривали њихову смрт, као и болест уосталом, а јавно мњење није било заинтересовано за њихов случај.
Д
анас, у уметности, друштву, социологији, културној историји, Radium girls су често обрађивана тема. O њима су писани чланци, објављиване књиге, прављене дисертације, политички манифести.

О Ебену Бајерсу постоји свега неколико реченица на Википедији и још неколико опскурних чланака.
У уметности није обрађиван.

Оставите одговор

Top