ПЕСНИЧКА РЕПУБЛИКА 26. И 27. НОВЕМБРА

Банатски културни центар организује манифестацију Песничка република 26. и 27. новембра 2016. у Новом Милошеву, надовезујући се на Европски фејсбук песнички фестивал који се одржава на Салону књиге у Новом Саду.

Концепт
Песничка република је симбол, али и назив културне манифестације.
Назив је потекао из једног од образложења председника жирија Европског фејсбук песничког фестивала Симона Грабовца који је Песничком републиком именовао ствараоце окупљене око овог Фестивала. То су су углавном песници из земаља бивше Југославије, који живе не само у матичним државама, него и бројним државама света.
Сваке године на Фејсбук фестивалу, у стварном и виртуалном свету, учествује око 500 песника из 20-ак држава. Сада их Банатски културни центар на нови начин повезује у Песничку републику, у којој поезија представља простор међусобне толеранције и креативне сарадње.

Структура
Песничка република је симболичка држава свих песника, из свих држава и на свим језицима који дођу и читају своје песме у Банатском културном центру.
Песничку републику чине песници који, по позиву организатора, дођу да учествују и говоре своје стихове на манифестацији, чиме постају држављани Песничке републике. У Песничку републику су добро дошли и они који се сами препоруче и изразе жељу да постану држављани, као и љубитељи, читаоци и афирматори поезије.
Песничка република ће симболично имати све атрибуте песничке државе (устав, химну, председника, владу, амбасадоре, почасне конзуле за поједине регије, градове, места…) која људима треба да укаже да поезија има свељудски и свенародни карактер.
Песничка република својим оснивањем оснажује, подржава и афирмише идеју децентрализације и деметрополизације културних збивања.

pesnicka-republika-plakat

Устав Песничке републике
Поезија је лични уметнички чин. Свет треба да пева, а не да ратује.
Поезија није и не сме бити у служби ни једне идеологије или политике.
Поезију имају права сви да пишу и на њу нико не сме да има посебно право.
Поезија не познаје границе, језике, државе и ограничења у исказивању себе саме.
Сви који пишу, који воле и који читају поезију имају право да буду држављани Песничке републике.
Амбасадори, влада, председник и држављани Песничке републике имају задатак да свугде и на сваком месту афирмишу поезију и песничке традиције, како оне које су биле у минулим временима тако и у временима будућим, без обзира на поетичке групације које се боре за афирмацију властитих поетичких идеја.
Држављани Песничке републике изнова афирмишу љубав, кретивност, лепоту и доброту.
Песничка република је независна од свих држава, влада, и нико нема права да је укине, јер је она идеја која хиљадама година живи у песничким делима и хиљадама година ће живети, а ми је данас само објављујемо свету и симболично је формализујемо.
Свет ће бити много боље место за живљење кад га поведу, у времена будућа, песници.
Поезија је свеукупна вечност, а у њој сви имају права да учествују.

(Устав написао Радован Влаховић)

Кад, где
Песничка република ће се одржати 26. и 27. новембра 2016. у новим просторијама Банатског културног центра у Новом Милошеву (улица ЈНА 35). Програм оба дана почиње у 12 часова.

Програм
Програм манифестације се састаји од наступа око 100 песника из више држава који ће прочитати по једну своју песму на матерњем језику у два дана манифестације.

Сваком песнику пасош, видео-клип, зборник
Песничка република ће издавати пасоше сваком песнику који дође и наступи у Новом Милошеву.
Наступ песника и читање ће бити професионално снимљени, монтирани и објављени на Јутјубу, по један видео-клип за сваког песника.
Иста песма ће бити штампана у посебном зборнику под називом Песничка република који ће бити бесплатно дељен ауторима на 8. Европском фејсбук песничком фестивалу у Новом Саду у оквиру Салона књиге.

Подршка
Песничка република у организацији Банатског културног центра је део пројектних активности Општине Нови Бечеј – „Града у фокусу” – на основу одлуке Министарства културе и информисање Републике Србије.

Извор: Банатски културни центар Ново Милошево

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *