Налазите се овде
Почетна > Култура > Изложбе > ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ – СВЕСТРАНИ УМЕТНИК ЈЕФТО ПЕРИЋ – ЕДУКАТИВНИ ПРОГРАМ ЗА ДЕЦУ

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ – СВЕСТРАНИ УМЕТНИК ЈЕФТО ПЕРИЋ – ЕДУКАТИВНИ ПРОГРАМ ЗА ДЕЦУ

Отварање изложбе

СВЕСТРАНИ УМЕТНИК ЈЕФТО ПЕРИЋ

Едукативни програм за децу

…………………………………………………

24. фебруар 2018. године, 11 часова

…………………………………………………….

Аутор пројекта и кустос изложбе: Милица Орловић Чобанов

У Спомен-збирци Павла Бељанског у суботу, 24. фебруара у 11 часова биће отворена завршна изложба дечјих радова под називом Свестрани уметник Јефто Перић. Радови су настали као резултат истоименог програма организованог поводом обележавања пола века од смрти уметника. Овим пројектом настављена је и дугогодишња сарадња музеја и Предшколске установе „Радосно детињство“ Нови Сад.

Кроз причу и игру представљен је специфичан сликарски поступак Јефте Перића, којег се уметник придржавао до краја каријере, као мотив овогодишњег циклуса креативних радионица. На примеру три Перићева дела из колекције његовог пријатеља Павла Бељанског и документације о уметнику из фонда овог музеја, учесницима је захваљујући интерактивном приступу теми на занимљив начин указано на различита интересовања и приче из његовог живота.

Циклус је почео омиљеним програмом, ванмузејском радионицом Кустос у вртићу, покренутом 2010. године и прилагођеном потребама старосних група од 4 до 7 година. Након дружења са кустосом и упознавања са темом, заинтересована деца долазила су у музеј и сусретала се са делима о којима се претходно разговарало у вртићу. У практичном делу радионице омогућено им је затим да се опробају у различитим ликовним техникама (користећи воштане, дрвене, темпере или водене боје, графитне оловке итд). Као и претходних година, завршна изложба приказаће резултате ових истаживања, а публика ће моћи да погледа радове свих учесника, из девет вртића Предшколске установе „Радосно детињство“, Нови Сад: Колибри, Детелина с четири листа, Чигра, Калимеро, Гуливер, Лане, Палчица, Дунавски цвет, Веверица.

Програм је реализован не само захваљујући сарадњи вишег кустоса Милице Орловић Чобанов из Спомен-збирке и ликовних педагога Предшколске установе „Радосно детињство“ Нови Сад – Јелене Тишма, Драгана Јајића и Бојана Станкова – него и захваљујући њиховој доброј комуникацији са васпитачима и децом.

Током трајања изложбе (24. фебруар – 1. април 2018), поред едукације за васпитаче Предшколске установе, биће одржан и осмомартовски програм Мами на дар, у оквиру обележавања Међународног дана жена. Посете деце са мамама музеју, при чему деца преузимају улогу кустоса и водича кроз сталну поставку Спомен-збирке и поставку изложбе њихових радова, увек изазивају посебно интересовање код најмлађих.

Улаз на отварање изложбе је слободан.

 

Фотографија са изложбе

 

Оставите одговор

Top