Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Izložbe > IZLOŽBA JANA BAČURA U MUZEJU VOJVODINE

IZLOŽBA JANA BAČURA U MUZEJU VOJVODINE

U saradnji sa Galerijom Babka u Kovačici, Muzej Vojvodine priređuje izložbu slika Jana Bačura, istaknutog predstavnika slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji. Izložba pod nazivom „Jan Bačur – bard slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji“ će biti otvorena 19. septembra 2019. godine u 19 sati (Dunavska 35).

Na otvaranju će govoriti: dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine, Pavel Babka, osnivač i upravnik Galerije „Babka“ u Kovačici, Danijela Filipović, rukovodilac Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije u Beogradu Aleksandra Stefanov, viša kustoskinja – istoričarka umetnosti Libuška Lakatoš, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, i autor Jan Bačur.

Jan Bačur rođen je 1937. godine u Padini, u kojoj i danas živi i stvara. Nepresušnu inspiraciju pronalazi u svom rodnom mestu i zavičaju, čiji svakodnevni život, uporno i dosledno, već više od šest decenija oslikava na platnima. Izložba se priređuje povodom osamdeset drugog rođendana slikara, te će na njoj biti izložena osamdeset dva dela.
Osim ulja na platnu koja prikazuju scene iz svakodnevnog života i portreta naslikanih majstorskom rukom ovog umetnika, posetioci će imati priliku da pogledaju i slikareve bogato ilustrovane knjige. Poput hroničara, Jan Bačur je u njima dosledno beležio događaje koji su pratili kako njegovo stvaralaštvo tako i umetničku scenu slovačkog naivnog slikarstva od 1950. godine.

 

 

 

 

 

Izvor: MUZEJ VOJVODINE

Ostavite odgovor

Top