Налазите се овде
Почетна > Култура > Изложбе > ИЗЛОЖБА „ДР БРАНКО ИЛИЋ (1889-1966) – ЖИВОТ ПОСВЕЋЕН УМЕТНОСТИ“

ИЗЛОЖБА „ДР БРАНКО ИЛИЋ (1889-1966) – ЖИВОТ ПОСВЕЋЕН УМЕТНОСТИ“

У Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада (Дунавска 29) 7. јуна 2016. године у 19 часова ће бити отворена изложба „Др Бранко Илић (1889-1966) – Живот посвећен уметности“, аутора Љиљане Лазић, музејског саветника.

Изложба је припремљена поводом обележавања пола века од смрти угледног новосадског лекара и колекционара др Бранка Илића који је за свог живота сакупио драгоцену колекцију стране ликовне и примењене уметности, а 1966. године потписао Даровни уговор и тако значајно обогатио културну баштину Града и Војводине.

Уложивши велика материјална средства и друштвени положај, др Бранко Илић је у току неколико деценија успео да створи врхунску уметничку колекцију, јединствену на подручју Србије. Њен квалитет одражава укус, уметнички дар и општу културу др Илића који је, упркос бројним административним и здравственим проблемима у последњим деценијама живота, успео да сачува збирку у целини и такву је дарује свом народу. На тај начин је овај колекционар постао важна спона између старих мајстора и публике, европске уметности и домаће јавности.

 

Поставка има за циљ да јавност упозна са биографијом дародавца, али и са његовом импресивном збирком која ће бити постављена у истом простору где се налази и стална поставка његовог легата.

Извор: Музеј града Новог Сада

Насловна фотографија: Иван Милинков

Оставите одговор

Top