Налазите се овде
Почетна > Култура > Изложбе > ИЗЛОЖБА: ЧУРУГ НА УДАРУ ИМПЕРИЈА: УТОРАК, 30. ЈАНУАР, 19 САТИ, МУЗЕЈ ВОЈВОДИНЕ

ИЗЛОЖБА: ЧУРУГ НА УДАРУ ИМПЕРИЈА: УТОРАК, 30. ЈАНУАР, 19 САТИ, МУЗЕЈ ВОЈВОДИНЕ

У музеју Војводине се, у уторак, 30. јануара, у 19 часова (Дунавска 35) отвара изложба ЧУРУГ НА УДАРУ ИМПЕРИЈА – 20 година археолошке експедиције, аутора Станка Трифуновића, музејског саветника- археолога.

Изложба ће приказати резултате највеће археолошке експедиције у Војводини, у последњих пола века. Од локалитета која је био готово непознат, стари виногради у Чуругу постали су значајан појам у српској археологији.

Основна идеја изложбе је да посетиоцу што верније дочара свакодневни живот минулих епоха, од млађег гвозденог доба до краја турске владавине. Од дечје колевке, преко заната и ратовања до односа према мртвима и религије. Кроз предмете свакодневног живота, али и ретке, старе записе оновремених историчара, изложба ће осветлити давно настале историјске појмове и имена народа који постоје и данас, док су други остали само у историјском памћењу. Трагове бурних догађаја који су обликовали будућност овог дела Европе, дугогодишњим систематским ископавањем, открили су и препознали археолози.

Стара идеја о музејских дијарама, примењена првобитно пре више од стотину година, сада ће бити реализована савременим техничким средствима, новим технологијама у форми компјутерске анимације и проширене стварности.

Оставите одговор

Top