Nalazite se ovde
Početna > Obrazovanje > Intervju > INTERVJU SA ČLANOVIMA ,,BARCELONA GIPSY BALKAN ORCHESTRA“

INTERVJU SA ČLANOVIMA ,,BARCELONA GIPSY BALKAN ORCHESTRA“

Međunarodni ansambl „Barcelona Gipsy Balkan Orchestra“ održao je u novosadskoj Sinagogi sjajan koncert u maju 2017. godine. Napravili su spektakl za pamćenje koji će publici, ali i članovima benda dugo ostati urezan u sećanju. Zbog velikog interesovanja publike za dalji rad grupe „Barcelona Gipsy Balkan Orchestra“, redakcija TV Ars Medija je odlučila da detaljnije informiše ljubitelje muzike o ovom orkestru i njihovim daljim nastupima.

Željko Savić, novinar: Gospodine  Kovačeviću, novinari TV Ars Medija i novosadska publika su bili izuzetno zadovoljni atmosferom koju ste napravili na koncertu u  Sinagogi u Novom Sadu. Kakve ste utiske Vi i Vaše kolege poneli iz Novog Sada?

Ivan Kovačević, muzičar: Novosadski koncert i još više novosadska publika su ostavili veliki utisak na nas. Ceo događaj je prošao onako kako smo mogli samo da sanjamo. Energija koju nam je dala publika te večeri je glavni razlog zbog koga se bavimo ovim poslom!

Ž.S: Ivane, da li ste Vi inicirali dolazak u Srbiju?

I.K: Da. Nisam hteo da ostavljam menadžerima da to rade. Bilo je lakše i zanimljivije zasukati rukave i organizovati turneju. Srbija ima neke svoje kodekse i čovek mora da ih zna ako se upliće u takav posao. Posle odlične turneje krajem 2015-e godine, sve je bilo mnogo lakše. Došli smo do pravih ljudi, do pravih mesta i započeli neke saradnje koje će, nadamo se, trajati zauvek.

Ž.S: Posle gostovanja na koncertima u Srbiji (Kolarac, Sinagoga) i gostovanjima na TV RTS 1 – Žikinoj šarenici, kavi su dalji planovi „Barcelona Gipsy Balkan Orchestra“ ?

I.K: Za devet dana smo svirali 7 koncerata na prostorima Srbije i Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da su svi koncerti bili neverovatno posećeni i uspešni, radim na ideji da u maju sledeće godine proširimo turneju na neke gradove u kojima nismo bili, za neku publiku koja nije imala prilike da nas vidi. Kada se vest da dolazimo na Balkan proširila, dobio sam mnogo ponuda sa raznih strana. Ovog puta to nije moglo da se ostvari, ali sve to imam u vidu za sledeći put. Voleo bih da gradove kao sto su Beograd i Novi Sad sviramo po dve večeri za redom i da malo uspemo nešto i da posetimo. Zanimljivo je i da u Barseloni sredinom avgusta imamo veliki koncert gde smo kao specijalnog gosta pozvali gospodina Boru Dugića. Došao je kako na beogradski tako i na kragujevački koncert i mislim da smo otvorili vrata koja će nas odvesti u neka potpuno nova iskustva.


 

Ž.S: Članovi orkestra su: Sandra Sangiao, vokal, Dani Carbonell, klarinet, Pere Nolasc Turu, violina, Mattia Schirosa, harmonika, Julien Chanal, gitara, Ivan Kovačević, kontrabas i Stelios Togias, perkusije. Kad i kako ste došli na ideju da se okupite pod nazivom „Barcelona Gipsy Balkan Orchestra“?

I.K: Bend je realno socijalna slika Barselone. Upoznali smo se svirajući po klubovima, a ujedinilo nas je zajedničko interesovanje prema balkanskoj muzici, iako se do tada niko od nas  njome nije bavio. Mislim da je to ono što nam daje boju. Svi smo iz različitih zemalja i sa potpuno različitim muzičkim korenima. Svako od nas piše po jedno poglavlje knjige koja se zove ,,Barcelona Gipsy Balkan Orchestra“.

Ž.S: Dolazite iz različitih država, na svojim koncertima izvodite pesme iz različitih kulturnih područja iz preko 21 zemlje – Balkana, ko je zaslužan za izbor repertoara koji izvodite?

I.K: Svi učestvujemo u odabiru pesama. Svake nedelje držimo jam session u jednom klubu u Barseloni  i to nam je kao radionica za isprobavanje ritmova, melodija i svega što je vezano za balkansku muziku. Mnogo vežbamo, mnogo istražujemo kako spoljne muzičke faktore tako i naše unutrašnje vizije. Zanimljiva je i činjenica da je mnogo pesama koje su sada stalni deo repertoara pesme koje su nam predložili ljudi koje smo upoznavali na svim tim putovanjima.

Ž.S: Šta je presudno za izbor pesama koje obrađujete, pišete i komponujete? Kako vi doživljavate vašu muziku? 

I.K.: Sklad energije i emocije. To je prvo što mi pada na pamet.

Ž.S.: Ivane, koje koncerte, pesme i zanimljivosti biste izdvojili sa vaših nastupa? I zašto?

I.K: Pesame i momente koje smo proživeli do sada na nastupima uvek vezujemo za ljude sa kojima smo proveli vreme, podelili energiju i jedni drugima zauvek ostavili u srcu jedan neponovljivi momenat! Svirali smo u 25 zemalja i dalje sa ponosom mogu da kažem da je najveće srce ipak…na Balkanu! Koncerti koje tamo radimo ostavljaju duboke utiske na naš rad, kako prošli tako i budući.

Ž.S: Gospođo Sandra Sangiao, Vi ste jedina dama u bendu, pored ljubavi koju vam daje muzika, kako Vi doživljavate okruženje u kom radite? Posebno od kada ste postali majka?

S.S: Postati majka me je povezalo sa čistom ženstvenošću. Kada sam saznala da sam trudna bojala sam se da neću moći da ispunim sve sto se od mene očekuje i da će mi misli biti negde drugde u toku koncerata. Ali skroz naprotiv, osećam da je majčinstvo učenje koje mi pomaže da budem na zemlji, da napredujem svakog momenta i kao posledica, da bolje radim u ekipi i da imam veće samopouzdanje na bini. Naravno, postoje prepreke koje pokušavam da prebrodim da bi moj udeo u bendu bio potpun. Osim toga, iako sam se uvek osećala jednakom sa svojim kolegama, priznajem da mi ponekad nedostaje ženska energija da izbalansira 6 muškaraca. Na bini je druga priča. Žene, kada postignemo da izbacimo svetlost i toplotu koju nosimo, poput sunca obasja sve što se oko njega nalazi.

Sandra Sangiao i Tamara Jovanović, zamenik glavnog i odgovornog urednika TV Ars Medije

Ž.S:  Na nekim od Vaših koncerata, poput kocerta u Ljubljani 2014. godine  imali ste goste – ženski vokal, kako je protekla ta saradnja? Da li je u planu da nastavite takvu saradnju?

S.S: Veoma inspirišuća. Uvek kada sarađujem sa drugim muzičarem, pogotovu vokalistom, u meni se pojavi osećaj poređenja. Ali, kada prevaziđem svoj ego, iskustvo se pretvara u odskočnu dasku. Puno naučim i kao pevačica i kao čovek. Neverovatno je kako, dok vreme prolazi, vidim sebe kako pevam i igram na način, koji sam evidentno upila od osobe sa kojom delim binu.

Ž.S: Ispred redakcije TV Ars Medija želim Vam puno uspeha u radu, mira i ljubavi!

I.K: Hvala za sve u ime cele grupe i vidimo se dogodine!

 

Zainteresovani rad grupe „Barcelona Gipsy Balkan Orchestra“ mogu pratiti i na zvaničnom sajtu: http://www.bgko.org

 

 

 

Intrevju pripremio: Željko Savić

Foto: M.P.

Izvor: TV Ars Medija

 

Ostavite odgovor

Top